Arnhems wethouder Elfrink: cultuurbarbaar

Elise Hooimans

Actrice en artistiekleider Toneelgroep Theater Elise Hoomans in 1975 geporteerd door Emile Viegers

 

OPINIE

ARNHEM, 20 juni ’16 – Wie met een tientje als inzet een collectief cultureel bezit van historische waarde op de een veilig brengt is een historisch onbenul, een cultuurbarbaar en bovendien een heler. Als een dief in de nacht heeft wethouder Gerrie Elfrink (SP) het portret te koop aangeboden van Arnhems meest gelauwerde actrice en later artistiek leider van Toneelgroep Theater (nu Oostpool): Elise Hoomans. Het portret is indertijd als eerbetoon in opdracht van de gemeente gemaakt door de gerenommeerde kunstenaar Emile Viegers. (Lees hier de kunsthistorische waarde van deze Nijmeegse kunstenaar ).

Met duur verdiend belastinggeld gekocht, verkwanselt Elfrink als slecht rentmeester voor een habbekrats collectief bezit dat volgens kunstkenners tenminste enkele duizenden euro’s waard is.

Van een wethouder van cultuur mag, nee moet je enig cultureel historisch besef verwachten en zeker van het ambtelijke apparaat dat hem adviseert. Ga eens te rade bij de voormalige grote roerganger van de SP, Jan Marijnissen, die zich in spande voor het nationaal historisch museum waar Arnhem voor in de picture was. Hij heeft meer besef voor de nationale historische canon, dan Elfrink nu laat zien. Ook de huidige leider van Elfrinks partij, Emiel Roemer, toont dat besef, dat bij Elfrink ontbreekt.

Achtergrond

Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman heeft geen goed woord over van de actie van de gemeente. Als gemeentesecretaris gaf hij in 1975 opdracht tot het maken van het schilderij.

Tegenover de Gelderlander zei Hofman: “Het is respectloos en Arnhem onwaardig dat haar portret nu geveild wordt met een tientje als inzet. De gemeente zou het werk terug moeten nemen en opnieuw moeten ophangen in de schouwburg.”

Hofman houdt Cultuur-wethouder Gerrie Elfrink (SP)verantwoordelijk voor de actie:
‘Deze wethouder weet niet waarover hij het heeft. Als hij niet wist wie Elise Hoomans is geweest, dan heeft hij alle gelegenheid gehad het schilderij terug te nemen uit de veiling en te verklaren dat sprake is geweest van ‘een misverstand’. Elfrink weigert dat te doen. Stuur een mail naar burgemeester Herman Kaiser van Arnhem, die Elfrink terecht kan wijzen.

 

 

 

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, geschiedenis, Kunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie