Jan Damen (1952-2016): ‘Ver voor de gevestigde podia brachten wij al house’

In december 1999 komt er een einde aan het internationaal vermaarde Arnhemse poppodium Luxor. Jan Damen (1952-2016) was de drijvende kracht vanaf de oprichting in 1984 achter het tot poptempel omgebouwde bioscooptheater.

Bij zijn overlijden op 20 juni 2016 dit interview uit 2009 dat ik maakte voor het 50-jarig jubileum magazine van de Arnhemse Koerier.

 

Jan Damen

Interview Jan Damen (1952-2016); samengestelde foto: Marion Keijzer en Jan Damen

ARNHEM – Luxor was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een nationaal en internationaal vermaard poppodium. Met toppers als Nina Simone, Herman Brood, John Cale en nieuwkomers als DJ Tiësto, Anouk en Bløf maakte het voormalig bioscooptheater naam. Jan Damen was de drijvende kracht en eigenaar van deze niet-gesubsidieerde poptempel van 1984 tot 2000.

“Zo’n 3500 mensen stonden tot bij het station in de rij voor het optreden van de legendarische groep Van Halen. Door televisiezender MTV Europe en USA werd het opgenomen. Dat was in januari 1995. Er konden maar 1200 in. Omdat het zo koud was deden we de deuren wat vroeger open dan was toegestaan. Prompt kregen we een bekeuring van 200 gulden.” Jan Damen wil maar zeggen: “over kleinburgerlijkheid gesproken! Wat moesten we anders. Die mensen buiten laten tot tien uur, want dan mochten we volgens de vergunning pas open gaan?” Het was niet de eerste keer dat Jan Damen met zijn podium door de gemeente en politie werd tegengewerkt. Tot het laatst toe, toen Luxor definitief de deuren moest sluiten na het tweede vreselijke schietincident, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen. “Een agent zei tegen me ‘je hebt het er zelf naar gemaakt, door al die zwarten binnen te laten.’ Onvoorstelbaar zoveel racisme! Terwijl er in die zestien jaar daaraan voorafgaand nooit een noemenswaardig incident gebeurd was.”

Door de intrekking van de nachtvergunning en de negatieve publiciteit die volgde geraakte de organisatie in een zware schuldenlast. Voor 1,5 miljoen gulden werd het theater verkocht aan een projectontwikkelaar. De gemeente wilde het toen niet, maar kocht het één jaar later voor 3,3 miljoen gulden toch over. Een onverkwikkelijke gang van zaken. Liever praat Damen over de gloriejaren. Het mooiste moment beleefde hij met het optreden van Nina Simone in 1986. “Het was een comeback van haar. De eerste twee concerten in Nederland waren geflopt. En de start van het concert hier zag er ook hopeloos uit. Totdat ze zelf achter de vleugel ging zitten en ‘My baby don’t care’ zong. De zaal brak los met oorverdovend applaus. Vol emotie braken de tranen door. Het werd een grandioos concert.”  Soms is de opkomst van het publiek moeilijk te verklaren, zoals bij het eerste concert van Bløf in 1998. “Ze waren doorgebroken met de hit ‘Liefs uit Londen’ en meteen had ik ze geboekt. Maar er kwamen slechts 150 mensen op af.” Hoe dat komt is Damen een raadsel. “Misschien omdat MTV in de Randstad wel overal te ontvangen was en nog niet in Arnhem. En dus Bløf daar al bekender was dan hier.” Nieuw was de horizontale programmering met black music en Reggae op woensdag, New wave en House op donderdag, vrijdag de vaste concertavond, zaterdag disco R&B en eigen DJ’s  en zondag soul. “Het was opboksen tegen de gevestigde gesubsidieerde poptempels als Paradisio en de Melkweg. Maar daardoor moest je naar steeds iets nieuws zoeken. Ver voor die gevestigde podia brachten wij al Housemuziek.” Zo werd Luxor in die tijd trendsettend en volgden de anderen.

Over deze periode heeft Jan Damen (Arnhem, 1952) een boek geschreven: ‘Luxor episodes’. Meer informatie: http://www.luxorarnhem.nl

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Amusement, economie, Geen categorie, geschiedenis, Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s