Voorzitter blokkeert Centrale Ondernemingsraad PCM

‘Voorzitter COR PCM houdt raad in gijzeling

Voorzitter Wim Dubbeling van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van PCM blokkeert de aanstelling van een commissie van wijzen, die de patstelling in de raad zou moeten doorbreken. De eerder teruggetreden vertegenwoordigers van de dagbladen in de raad waren wel voor het aanstellen van de commissie. Al in een eerder stadium heeft de ondernemingsraad dagbladen de voorzitter van de COR gevraagd om af te treden, maar die heeft daar geen gehoor aan gegeven. Om uit de impasse te komen heeft de Raad van bestuur voorgesteld om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Herman Spinhof

Sinds het advies over de komst van Apax in 2004 is het bedrijf en de COR tot op het bot verdeeld. De afgelopen maanden stapelden zich de irritaties op (zie nieuwsbrief 13 van 19 april 2007, en De Journalist nr. 7 13 april). Een door de voorzitter eigenhandig toegevoegde passage waarin de COR zich akkoord verklaarde met het in onderpand geven van alle bezittingen van PCM (van drukpers tot pennen) aan de nieuwe huisbankier, de Rabobank, deed de emmer overlopen. Vervolgens werd de voorzitter betrapt op het schenden van het briefgeheim toen bleek dat hij in een niet voor hem bestemde e-mail had gekeken door gebruik te maken van het wachtwoord van een ander. De griffier van de COR die dit overkwam, overweegt aangifte te doen.
Wilfred Boom, COR-lid en voorzitter van de ondernemingsraad dagbladen, is onthutst over de situatie en de rol die Dubbeling in het lang slepende conflict speelt. ‘We zouden ons met andere dingen bezig moeten houden dan met deze kwestie. Er staan een paar ingrijpende ontwikkelingen te wachten, waaronder de fusie met de Noordelijke Dagbladcombinatie. Er heerst grote onzekerheid binnen de verschillende krantenbedrijven van PCM. Maar door zijn onbehouwen optreden en zijn aanblijven als voorzitter, houdt hij de rest van de COR in gijzeling.’ Over welke rol de ondernemingsraad dagbladen nog kan spelen bij binnenkomende adviesaanvragen is Boom duidelijk. ‘Over alles wat wettelijk binnen ons domein hoort, geven wij een preadvies. Dat moet ongeclausuleerd gekoppeld worden aan het advies van de COR en daarmee samen één juridisch geheel vormen.’ 
Boom vindt ook: ‘Advies over een eventuele fusie van PCM en NDC/VBK zal gegeven moeten worden door een orgaan waarin PCM en NDC proportioneel vertegenwoordigd zijn.’ Dubbeling, aan wie De Journalist volgens goed journalistiek gebruik al twee maanden achter elkaar telefonisch en via ingesproken voice mails de mogelijkheid biedt voor wederhoor, geeft geen sjoege.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s