Mecom en Wegener definitief samen

Mecom en Wegener gaan definitief samen door


Uitgeefconcern Wegener en investeringsmaatschappij Mecom hebben overeenstemming bereikt over de combinatie van de twee ondernemingen. Als in contanten of aandelen Mecom wordt betaald, is het bod respectievelijk 793,8 miljoen euro of 844,1 miljoen euro (op basis van Mecoms slotkoers op 15 mei, red.). De gecombineerde groep wil onder meer schaalvoordeel halen uit het productieproces en inkomstenbronnen ontwikkelen op basis van het gezamenlijke personeelsbestand van 11.000 FTE’s.

Herman Spinhof

Joke Beuger, voorzitter van de centrale ondernemingsraad Wegener, ziet de overname door Mecom ‘met vertrouwen’ tegemoet. Ze prijst de ‘zeer open relatie’ met de Raad van Bestuur, die haar de laatste weken van elke stap op de hoogte heeft gehouden. ‘Dat was vroeger niet zo’, zegt ze.
Volgens de persberichten van de beide beursgenoteerde bedrijven zal de overname géén ‘negatieve gevolgen hebben’ voor het personeel (4100 fte’s) en de arbeidsvoorwaarden van Wegener. Mecom zal de overname bekostigen met eigen middelen en met nieuw uit te geven aandelen, waardoor de overnamesom niet als schuld op de balans van Wegener komt.

De huidige Raad van Bestuur blijft aan en voorzitter Jan Houwert komt in het bestuur van Mecom. Beuger: ‘We hebben de adviesaanvraag nog niet binnen. Maar zodra die er is, gaan we die uitvoerig met externe deskundigen onderzoeken.’ Beuger wil ‘precies weten’ hoe de overname gefinancierd wordt, want een nieuw Apax-drama (zoals bij PCM) wil ze voorkomen. Ze heeft er vertrouwen in. ‘Indianen-verhalen wil ik niet de wereld in sturen. Een groot voordeel van Mecom is dat er weer geld komt om te investeren. Wegener heeft die zak geld niet.’

Beuger ziet Mecom als een mediabedrijf, dat zijn belangen in Europa aan het uitbreiden is. Na de overname zal Wegener de activiteiten gaan combineren met de Media Groep Limburg, meldt de regionale dagbladen uitgever.
De MGL, uitgever van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad, is sinds vorig jaar in handen van Mecom. De COR heeft binnen kort overleg met de MGL en de Orkla-groep in Noorwegen, die ook in handen is van David Montgomery.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s