Radiolab denktank voor ‘nieuwe radio’

Donderdag 28 juni 2007 – Is er nog toekomst voor het gesproken woord op de radio? Moet Radio 1, bij uitstek de radiozender van het gesproken woord, weer op de schop? Of hebben luisteraars toch nog belangstelling voor documentaires en achtergrondreportages.

Komende dinsdag, 3 juli, heeft er in het Van Abbemuseum in Eindhoven een unieke radio-uitzending plaats. Deelnemers aan het Radiolab presenteren dan hun plannen voor en radioprogramma, waar zij vijf maanden op hebben gebroed. "In het Radiolab krijgen radiomakers en kunstenaars de gelegenheid te reflecteren op hun eigen medium, ideeën uit te werken en die met anderen te bespreken", aldus Bertien Minco, een van de begeleiders. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties ondersteunt met circa 70.000 euro het Radiolab, dat dit jaar zijn zevende jaargang beleeft. Veel juweeltjes en ook onderscheiden radioproducties komen er uit voort, zoals vorig jaar het radiodocument over de flamboyante componiste en pianiste Henriëtte Bosmans (1895-1952).

Maar is er voldoende belangstelling voor? En heeft het zin om ‘als een soort voorhoede’, zoals Minco het zegt, steeds opnieuw generaties programmamakers op te leiden voor deze vorm van radio? Minco vindt van wel. "Radio vervlakt. Mensen moeten snel bijgepraat worden over het nieuws, dat steeds weer herhaald wordt. In korte reportages niet langer dan drie, vier minuten. Niet dat dat niét moet, maar er moet ook ruimte blijven voor de langere documentaires. Ruimte om te experimenteren en na te denken over nieuwe vormen van radioprogramma’s."

Tegelijkertijd maken beleidsadviseurs in Hilversum zich zorgen over de ‘leegloop’ van de nieuws- en sportzender Radio 1, bij uitstek de zender van het gesproken woord.

Eén van die adviseurs van de Publieke Omroep, Nanne Adriaans, ontdekte dat Radio 1 in de loop der jaren luisteraars heeft verloren. De luistercijfers zijn naar een ‘historisch dieptepunt’ gedaald. Hij vraagt zich af of de ochtend wel het meest geschikte moment is om het journalistieke zwaartepunt van de zender te laten horen. In het programma De Ochtenden van 9 tot 11.30 uur, verzorgen EO en VPRO op doordeweekse dagen langere achtergrondreportages en radiodocumentaires voor gemiddeld 450.000 luisteraars. Met het onderzoeksprogramma Argos in De Ochtenden op Radio 1, het geschiedenisprogramma O.V.T. op zondagochtend van 10 tot 12 uur (400.000 luisteraars) en Nachtvluchten (met tussen 6 en 7 uur uur zaterdagochtend zo’n 125.000 luisteraars) en De Avonden (Radio 6) is de VPRO nog steeds dé hofleverancier van de achtergrond-, de documentaireprogramma’s en de buitenlandreportages op de radio. Kees Schaepman, coördinator VPRO-radio: "Strijdig met alle radiowetten zenden wij de Marathon-interviews uit. Een interview met één persoon. Drie uur achter elkaar. We krijgen daar veel positieve reacties op van luisteraars. De lengte van een radioreportage is nooit een absoluut criterium. Het gaat erom de aandacht van de luisteraar vast te houden."

Schaepman meent dat je als omroep absoluut moet specialiseren. De VPRO doet dat op het gebied van wetenschap, geschiedenis, buitenland en onderzoeksjournalistiek. "Pure radioredacties zullen over pakweg vijf jaar niet meer bestaan. Gespecialiseerde redacties werken dan voor zowel radio, kranten, televisie als internet", verwacht hij. Voor het zoeken naar nieuwe vormen van radiojournalistiek ondersteunt de VPRO dan ook van harte het Radiolab.

Een van de deelnemers aan het Radiolab is Sander ’t Sas (1975), jarenlang radioverslaggever voor de AVRO en sinds 2005 werkzaam voor de televisieactualiteitenrubriek EénVandaag. "Je werkt en denkt volgens een bepaald stramien, als je de hele dag in het Hilversumse rondloopt. Het is echter een fundamentele denkfout dat je luisteraars wint door onderwerpen af te wisselen met muziek. Dat is te simpel. Je moet nieuwe originele onderwerpen op een verfrissende manier aanpakken."

’t Sas bedacht het afgelopen half jaar met Barbara van Gool (AVRO-radio) een educatief mediaprogramma voor middelbare scholieren. "Met bestaand materiaal dat wij hebben opgenomen, moeten scholieren een radio-uitzending in elkaar zetten. Daardoor leren ze dat een journalist nooit neutraal is en altijd keuzes moet maken: in de onderwerpen, de aanpak, de geluidsfragmenten."

Van bajesradio tot dromenvangers

Elf radiomakers, kunstenaars en theatermensen hebben het afgelopen half jaar aan negen radioprogrammavoorstellen gewerkt in het Radiolab. De voorstellen variëren van bajesradio tot dromenvangers. Tijdens de presentatie kunnen bezoekers kijken naar straatbeelden alsof ze in een auto zitten, en luisteren naar een live-uitzending over de tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Na afloop is er gelegenheid met de programmamakers te discussiëren.

Van Abbemuseum, 3 juli, van twee tot half vijf, Bilderdijkstraat 10, 5611 NH Eindhoven.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s