Aankoop kwart Wegener door Mecom komt niet als verrassing

13 maart 2007

Aankoop kwart Wegener door Mecom geen verrassing

De (voorgenomen) overname door de Britse mediatycoon Mecom van het 23,9% aandelenpakket van de Telegraaf Media Groep (TMG) in Wegener komt niet als een verrassing. ‘Daarover wordt al langer gespeculeerd’, aldus voorzitter Joke Beuger van de centrale ondernemingsraad van Wegener.

Herman Spinhof

Beuger: ‘We zitten nog midden in de reorganisatie. Die van de redactie zijn achter de rug, maar nu volgt die bij de reclameafdeling en de consumentenafdeling. We hebben er over gesproken, ook met bestuursvoorzitter Jan Houwert, meer kunnen we voorlopig niet doen. We hebben geen adviserende rol hierin, maar we houden alle bewegingen nauwkeurig in de gaten.’

Op de vraag of Wegener al klaar is voor een gehele overname door Mecom kon de COR-voorzitter geen antwoord geven: ‘Wanneer is een bedrijf er klaar voor? In ieder geval stegen de aandelen van Wegener fors nadat het bericht bekend werd gemaakt. Duidelijk is dat krantenwereld een vechtmarkt is geworden.’

In een persbericht laat Wegener weten in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek met eigenaar David Montgomery van Mecom. De voormalige directeur van de Mirror zegt dat de regionale dagbladsector in Europa een attractieve markt is vanwege de stijgende advertentie-inkomsten.

Het overnamebericht kwam in dezelfde week waarin Wegener de gunstige jaarcijfers over 2006 bekend maakte. Daarin werd gewag gemaakt van een forse omzetstijging van personeeladvertenties, maar van een dalende omzet van merk- en dienstenadverteerders bij de dagbladen (30%) en een 12% stijging van de advertentieomzet bij de Wegener Huisaanhuiskranten.

Houwert is al eens eerder bij Montgomery op bezoek geweest. Dat was vorig jaar zomer, toen berichten in de Sunday Times deden vermoeden dat Mecom Wegener zou overnemen (DJ. Nr. 11, 16 juni 2006). Destijds zei Houwert dat er geen sprake kon zijn van een overname. De bestuursvoorzitter laat echter keer op keer weten dat Wegener ‘elke dag in de etalage staat’ omdat het een beursgenoteerd bedrijf is.

Op de verschillende krantenredacties is over het overnamebericht geen onrust ontstaan, omdat het ‘geschuif’ met aandelen al langer werd verwacht. ‘Als Mecom een meerderheidsaandeel verwerft, wordt het een ander verhaal,’ aldus redactieraadsecretaris Martin Ruesink van TC Tubantia.

Mecom betaalt 159 miljoen euro voor het 23,9% belang aan de Telegraaf Media Groep (TMG), die al langer kenbaar had gemaakt van het belang af te willen, omdat het oorspronkelijk ‘strategische’ belang in Wegener door de inwerkingtreding van de Mededingingswet in1998 niet kon worden uitgebreid, aldus bestuursvoorzitter Ad Swartjes. De Telegraafgroep is vooral geïnteresseerd in het vergroten van haar aandeel op de (digitale) multimedia markt en is ondermeer medebezitter van Sky Radio (30%) en de moedermaatschappij van SBS Nederland, SBS S.a.r.l. (20%).

De Britse mediatycoon Mecom heeft in Nederland al eerder de Media Groep Limburg (uitgever van onder andere Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad) van TMG overgenomen. Afgelopen weekeind nam Mecom de BV Deutsche Zeitungsholdung (o.a. Berliner Zeitung en Hamburger Morgenpost) bijna in z’n geheel (90%) over. Tot nu toe bezat Mecom 15% van de aandelen. Verder heeft Mecom kranten, radio- en tv-zenders in Noorwegen (Orkla Media), Denemarken, Polen en de Oekraïne.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s