Nieuwe slavernij: Postnl (2)

De chef

Pieter+Post

Op de vroege zaterdagmiddag lopen vader en zoon postbezorger hun route. Plotseling duikt het Postnl-autootje op met daarin de Chef van Postnl. Hij rijdt hen klem als ware het de plaatselijke politie die misdadigers op het spoor is.

‘Ik kreeg een klacht binnen over jullie. Een van jullie heeft een pakje neergezet bij x [de Chef noemt een adres, HS]. Vervolgens heeft een van jullie de zoon uitgescholden omdat hij te laat de deur zou hebben opengemaakt.’ Verbaasd keken vader en zoon elkaar aan. Ze kennen de mensen die er wonen goed. ‘Wij weten van niks. Daar hebben we helemaal geen pakketje bezorgd vandaag.’ ‘De klager zegt,’ vervolgt de Chef ‘dat het de bezorger is van Postnl.’ ‘Dan zou ik het nog maar eens navragen bij de klager. Ben je daar al geweest?,’ vraagt de vader. De Chef moet toegeven dat hij direct naar de bezorgers is gereden en niet eerst langs de klant om de klacht te verifiëren. De vader raakt geïrriteerd door dit gedrag van de Chef en zegt: ‘dat moet je eerst maar eens doen voordat je ons valselijk beschuldigt. Zo ga je niet met je werknemers om.’ Hij draait zich om en gaat verder met bezorgen, terwijl de Chef verder babbelt met de zoon.

Even later belt de Chef de zoon die het toestel op de luidsprekerstand heeft gezet zodat de vader kan meeluisteren. ‘Ik ben bij de mensen nu. En inderdaad jullie zijn het niet geweest.’ Op de achtergrond horen we de vrouw des huizes zeggen: ‘Nee, dat zijn zij niet. Dat zijn vreselijk aardige bezorgers.’ Eigenlijk hoeft de Chef nu niets meer te zeggen. Dat doet hij echter nog wel, maar dat gaat verloren in het hoongelach van vader en zoon.

logo

Bij Postnl is het tegenwoordig gewoonte om alle klachten direct bij de bezorgers te leggen en niet eerst te verifiëren bij de klager. De klacht komt binnen bij een landelijk callcenter. De dienstdoende telefonist van het klachtencentrum maakt er een notitie van en stuurt die naar de plaatselijke Chef. De plaatselijke Chef tikt vervolgens de bezorger op de vingers, zonder bij de klager te verifiëren waar het nu precies om gaat. Of het gaat om een bezorger van Postnl of van een andere bezorgdienst? Kortom: wat, hoe, waar, wie? Dat is niet meer het protocol! Gelijk de bezorger (valselijk) beschuldigen.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsverhoudingen, Postnl, Sfeer nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie