Mecom en Wegener akkoord over prijs

Mecom akkoord over prijs Wegener

Londen/Apeldoorn, 8 mei – Sneller dan verwacht heeft de Britse mediatycoon Mecom overeenstemming bereikt over de prijs van de aandelen van Wegener. Mecom biedt 17,70 euro per aandeel in contanten. Dat komt neer op een overnamesom van 792,2 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen in plaats van geld ook aandelen in Mecom nemen voor een prijs van 18 euro per aandeel, dat komt overeen met een overnameprijs van 805,7 miljoen euro.

Mecom bezit al 23,7% van de aandelen in Wegener, dat pakket was afgelopen 8 maart overgenomen van de Telegraaf Media Groep voor een bedrag van 158,9 miljoen euro. Sinds die tijd zijn de aandelen van de beursgenoteerde uitgever van zeven regionale dagbladen Wegener (o.a. De Gelderlander, De Stentor en Brabants Dagblad) met 35% gestegen van 13,45 per aandeel (slotkoers 8 maart) naar 18 euro, vier uur na het bekendmaken van de overeenstemming.

De Ondernemingsraden van het Brabants Dagblad, De Stentor en TC Tubantia hebben hun ‘zorg’ uitgesproken in een brief aan de Raad van Bestuur van Wegener. Zij vrezen een nieuwe reorganisatie, terwijl de huidige reorganisatie nog niet is afgerond. De briefschrijvers willen ‘onverkort vast houden aan het huidige, nu al te krappe aantal arbeidsplaatsen’. Verder willen ze dat het sociaal plan wordt gehandhaafd. Voorzitter Joke Beuger van de Centrale Ondernemingsraad vraagt zich af waar die zorg op gebaseerd is. ‘We hebben nog niet alle details van de overeenstemming bestudeerd, maar een eventuele overname kan ook nuttig zijn voor het bedrijf.’ De COR verwacht dat de deal deze maand rond kan zijn en zal dan een adviesaanvraag te ontvangen.

De NVJ vraagt naast een formatiegarantie en het respecteren van de huidige CAO’s en redactiestatuten, vooral aandacht voor de ‘unieke’ positie van Wegener als leverancier van regionaal nieuws. ‘De komende jaren zal hierin moeten worden geïnvesteerd,’ aldus secretaris Bianca Rootsaert. ‘Voorkomen moet worden dat zich opnieuw een Apax-drama afspeelt. Dat betekent dat het bedrijfsbelang voorop moet staan en dat de aankoopprijs niet door het bedrijf zelf moet worden terugverdiend.’

De Britse investeerder – ‘die zich als mediabedrijf gedraagt,’ aldus Rootsaert – heeft vorig jaar de Media Groep Limburg (uitgever van ondermeer Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad) van TMG overgenomen. Maart dit jaar nam Mecom eveneens bijna geheel (90%) de uitgever van de Berliner Zeitung en Hamburger Morgenpost (BV Deutsche Zeitungsholdung) over waarvan het tot nu toe 15% van de aandelen bezat. Verder bezit Mecom kranten, radio- en tv-zenders in Noorwegen (Orkla Media), Denemarken, Polen en de Oekraïne.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s