Storm

 

Storm

Arnhem – donderdag 18 januari

8.28 uur. Volgens schema rijdt mijn trein naar Amsterdam. Buiten striemt de regen op mijn (bijna) kale kop. Op straat steken dode paraplu’s uit de prullenbakken. Trams rijden af en aan. ’s Middags (15.30 uur) is dat niet meer zo. Alleen lijn 5 rijdt nog naar Centraal Station. Dat is afgesloten meldt een nieuwsbericht. Opgetogen met een taxi naar station Amstel. Veel grachten zijn afgesloten vanwege omgewaaide bomen of vallende dakpannen. De taxichauffeur rekent het dubbele van wat normaal tien euro kost. “Stormtoeslag!”

16.30 uur. Station Amstel is volgelopen met reizigers. De perrons zijn met roodwitte linten afgesloten. De metro rijdt wel. Een perronchef maant wachtenden hun heil beneden te zoeken. “Wegens extreme weersomstandigheden rijden er geen treinen,” meldt een omroepbericht. Even een hapje eten voordat iedereen dat bedenkt. Het Parool en nieuwste roman van Adriaan van Dis De Wandelaar aangeschaft voor je weet maar nooit … 

18.00 uur. De stationsomroeper meldt: “… scholieren en medewerkers van de Hogeschool Amsterdam worden verzocht naar school terug te keren. Voor opvang is gezorgd.” Twee bekende passanten bieden mij een slaapplaats aan. “Bel maar als je niet verder komt.”

19.30 uur. Een scholiere van rond 18 jaar barst in tranen uit. “Ik wil naar huis!” snikt ze. In een desperate poging proberen vier reizigers uit Nijmegen een taxi te regelen. De prijs van één euro per tik wordt te hoog bevonden! Nieuwsberichten zijn op tv-schermen te volgen. Het Achtuur Journaal meldt dat de Hema in Utrecht voor de gelegenheid “storm-onderbroekjes” voor één euro in de aanbieding heeft. Tegen half negen is het al aardig leeg op het station. De meesten hebben op aanraden van de stationsomroeper “een alternatief” gevonden. De bus naar mijn asielplaats rijdt volgens schema.                                         

Herman Spinhof

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Reizen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s