PCZ moet foto’s betalen

PZC moet foto’s vergoeden

De rechtbank in Middelburg veroordeelde De Provinciale Zeeuwse Courant vorige week tot het betalen van ruim Û 238.000 aan freelance fotograaf Pieter Honhoff. De krant weigerde dat, waarop de fotograaf beslag liet leggen op de tegoeden van de krant. Op haar beurt vraagt PCZ (Wegener) in een kort geding om het vonnis van de rechtbank in Middelburg niet uit te voeren in afwachting van hoger beroep. Wanneer het kort geding en het hoger beroep dienen is nog onduidelijk. 

Herman Spinhof

Hoe verstrekkend de gevolgen zijn van het vonnis van de Middelburgse rechtbank wordt momenteel geïnventariseerd door betrokken vakbonden en persfotografen. De rechtbank veroordeelde de PZC na een gerechtelijke procedure die ruim vier jaar duurde. De krant had 18.994 zwart-wit afdrukken van de foto’s van Honhoff zonder diens medeweten vernietigd of laten verdwijnen.
In de periode van 1 september 1987 tot 1 oktober 2002 werkte de freelance fotograaf in opdracht van de PZC. Honhoff (54) weigerde aan het eind van die periode een (worg) contract te tekenen, waardoor de krant bijna vrijelijk geleverde foto’s zou kunnen hergebruiken. Sindsdien verzoekt Honhoff om teruggave van zijn zwart-wit afdrukken gemaakt in de periode 1987 tot 1997. Voor iedere verdwenen afdruk moet hij nu volgens de uitspraak van de rechtbank, die daarmee het oordeel van een drietal deskundigen volgt, € 9,25 ontvangen. Daarbovenop moet de krant de proceskosten vergoeden. PZC (Wegener) beweert echter dat Honhoff zich ten onrechte als eigenaar van de afdrukken beschouwt.
De rechtbank in Middelburg heeft een ‘juridische misslag’ begaan, beweerde advocaat mr. M.W.Verhoeven van PCZ (Wegener) tijdens de rechtszitting. Hij wijst erop dat het Hof in Den Bosch in een uitspraak in hoger beroep op 13 december 2005 tot een ander oordeel kwam over het eigendomsvraagstuk.
De vergelijking gaat echter op minstens een punt mank omdat in deze zaak freelance fotograaf Tonny Strouken pas na twaalf jaar een gerechtelijke procedure begon tegen zijn voormalige opdrachtgever Dagblad De Limburger. Bovendien had Strouken niet zo nauwkeurig als Honhoff bijgehouden om hoeveel afdrukken het ging.
De rechtbank in Middelburg stelt dan ook dat deze verwijzing onvoldoende grond heeft en is er daarom aan voorbij gegaan.
Het vonnis is te downloaden via de link
http://www.zeeteevee.nl/upload/PZCDOC070111.pdf 

geplaatst in www.dejournalist.nl

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s