Burgemeester Arnhem wil blijven

Gepubliceerd in Arnhemse Koerier jaargang 2007, nr. 2

Krikke burgemeester na 2007?

 Door: Herman Spinhof 

Arnhem, 10 januari – Pauline Krikke, de eerste vrouwelijke burgemeester van Arnhem wil graag burgemeester blijven. Dat zei ze ten overstaan van een overvolle Eusebiuskerk in haar nieuwjaarstoespraak. Omdat haar eerste ambtstermijn van zes jaar in september van dit jaar afloopt, is de herbenoemingprocedure gestart. Dat komt op een slecht moment, want haar rol als beheerder van het politiekorps wordt in twee onderzoeken belicht (Binnenlandse Zaken en de Nationale Ombudsman), die binnenkort gepubliceerd worden. Korpschef Van Deursen heeft in deze kwestie al het veld moeten ruimen vanwege klachten over discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik door de korpsleiding. Of de affaire Krikke’s herbenoeming in de weg zal staan is ongewis.

 

Zeepkist

Het boterde niet altijd even goed tussen de eerste burger en haar inwoners. Vlak na haar benoeming in 2001 riep het ontslag van haar chauffeur en haar secretaresse bij menigeen vraagtekens op. De wijze waarop Krikke sindsdien invulling aan haar burgemeesterschap heeft gegegeven, was voor iedereen waarneembaar: op de achtergrond intensieve contacten onderhoudend met bedrijfsleven en andere overheden. “Ik haal niet overal de camera bij,” zegt ze in een artikel in De Gelderlander. De Arnhemse gemeenteraad had daar moeite mee. Daar klonk de roep om een burgemeester die vaker op “de zeepkist” moest klimmen. In 2004 leidde dat tot openlijke kritiek, die weer grotendeels werd ingeslikt na een notitie van Krikke. Toenmalig PvdA-fractievoorzitter Dick Tiemens zette aan het eind van dat jaar een punt achter de haast eindeloos lijkende discussie met de historische woorden: “we hebben een vervelend jaar achter de rug. Dat willen we nu afsluiten. Voor ons betekent een nieuw jaar een nieuw begin.”

 

Van bibliothecaris tot burgemeester

P.C. (Pauline) Krikke (9 mei 1961), geboren en getogen in het Friese Sneek, vertrok direct na haar middelbare school in 1979 naar Amsterdam: de stad waarvan ze droomde. “Ik moest en zou naar Amsterdam,” zegt ze in een interview met het weekblad Havana van de Frederik Muller Academie. Daar is Krikke opgeleid tot bibliothecaris. Hoewel ze de studie heeft afgemaakt is ze dat echter nooit geworden. Na een afgebroken vervolgstudie rechten startte ze in 1986 een bedrijf voor de organisatie van congressen en evenementen. In 1994 werd ze gemeenteraadslid (VVD) van Amsterdam. Twee jaar later was ze wethouder van o.a. economische zaken en werkgelegenheid in een regenboogcoalitie college met PvdA en GroenLinks, waar ook voormalig burgemeester van Nijmegen Guusje ter Horst (PvdA) deel van uitmaakte.

De overgang naar de politiek ging geleidelijk, zegt Krikke in het genoemde interview: tijdens haar studie zat ze in veel besturen van studenten-, gezelligheidsverenigingen en internationale studentenclubs.

 

gepubliceerd in Arnhemse Koerier 10 januari 2007

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s