Nieuwjaarsochtend

Werken op nieuwjaarsdag

 

Arnhem, 1 januari – Half acht op Nieuwjaarsochtend. Het NS loket op het tijdelijke station Arnhem is al weer open. Voor het AH-filiaal staan de eerste wachtenden. 

Het is stil in de straten van Arnhem. Lenie Wichhart van schoonmaakbedrijf ISS leegt de prullenbakken in het centrum. “Er is veel vernield,” zegt ze. “Prullenbakken zijn stuk. Er zijn ruiten gesneuveld aan de Oeverstraat. Maar de rooizooi op straat valt mee.” Ze werkt graag op de eerste dag van het nieuwe jaar. “Ik heb me er voor opgegeven. Elke zondagochtend maak ik de prullenbakken hier leeg.” Vanaf half negen is ze al aan de slag tot het karwij geklaard is, zo rond vier uur vanmiddag, denkt ze. Even verder op bij de tijdelijke ijspiste blaast Stafan Meester de Korenmarkt schoon. Hij is alleen voor vandaag ingehuurd. Normaal werkt hij bij Van Amerongen verkeersafzettingen. Nog wat onwennig hanteert hij de zware motorblazer. Vrolijk loopt een jong stel door de winkelstraten. Voor de rest volkomen stil. Enkele kraaien pikken de etensrestjes van de straat. Vrijwel lege autobussen zoemen over het Willemsplein. In de verte is de sirene van een ambulance te horen. De hulpdiensten zijn de hele nacht actief geweest. Vooral de brandweer heeft het druk gehad: veel kleine brandjes veroorzaakt door vuurwerk, liet een woordvoerder weten.

 

Bij het NS station is er meer leven. Het loopt tegen elf uur. Het regent intussen pijpenstelen. Tijd voor een kop koffie bij de croissanterie. Stefan Geven draait een “normale” zondagsdienst bij het AH-filiaal. Hij was om acht uur begonnen. “Er stonden toen al mensen te wachten. Het is geen topdrukte, maar het loopt wel.” Hij vindt het absoluut geen straf om te werken op nieuwjaarsdag. “Gisteravond heb ik er wel rekening mee gehouden,” zegt hij. De lokettiste bij de NS-balie werkt al 31 jaar bij het spoor. “Vanochtend rond acht uur zat de trein van Elst naar Arnhem vol met jongeren,” vertelt ze. Op de balie staan mandjes met chocolaatjes, hier en daar wat kerstversiering. Het is niet erg druk. Tegen een mooie Engelssprekende zwarte vrouw die een kaartje koopt naar Groningen, zegt ze “Happy New Year”. Verontschuldigend: “Ach ben ik vergeten haar een chocolaatje aan te bieden, maar ze was ook zo snel weg.” Met haar collega praat ze over het vele vuurwerk dat vannacht is afgeschoten. “Mijn buurman heeft voor duizend euro aan vuurwerk verstookt!” vertelt ze een beetje onbegrijpelijk. “Dat zou ik beter kunnen besteden!”

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s