De slag om Surabaya najaar 1945

Een hoofdstuk van mijn boek Vertrapte illusies. Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers  dat eind september 2019 uitkomt bij WalburgPers, heb ik gewijd aan de geweldsexplosie in de mondaine havenstad Surabaya tussen september en december 1945. Veel Molukkers woonden en werkten in die tijd daar en vertellen over hun belevenissen.

 Japan was gecapituleerd na de alles vernietigende atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De latere president van Indonesië riep twee dagen na de capitulatie op 17 augustus de onafhankelijkheid uit van de republiek.  Daarna volgde een ongewisse gewelddadige revolutie en een strijd om de macht tussen de republikeinen en pro-Nederlandse Indo-Europeanen en later de geallieerde troepen van het Britse leger en Nederlandse soldaten.

‘Pas eind oktober 1945 arriveren de eerste geallieerde Britse troepen onder leiding van commandant Aubertin Walter Mallaby. Met een aanvankelijk kleine Brits-Indische eenheid van zesduizend man zijn op 25 oktober de geïnterneerden naar elders geëvacueerd. Drie dagen daarna breken er gevechten uit tussen de geallieerden en de republikeinen.’  (Uit het hoofdstuk Slag om Surabaya). 

Hieronder een krantenbericht van 10 mei 1949 met een lijst van de slachtoffers aan Nederlandse zijde van die slag uit 1945. 

Bron:  Indisch4ever 

woelingen_soerabaja

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Indonesië, Molukken, Onafhankelijkheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s