De nieuwste compositie van jazzmusicus Philipp Rüttgers is nog verhalender dan zijn eerdere werk. Het zijn de sprookjes van Hans Christian Andersen die hem inspireerde tot deze muzikale parel van schoonheid. De pas uitgebrachte cd (ook via de gebruikelijke kanalen te downloaden) draagt de titel Twists of H.C. Andersen’s Untaped Tairy Tales.
Door Herman Spinhof
Van het prestigieuze North Sea Festival verkreeg Philipp Rüttgers de opdracht voor het schrijven van een nieuwe compositie. Hij kreeg carte blanche en kon geheel zelf de compositie bedenken zonder gebonden te zijn aan een thema. Hij zocht naar persoonlijke verhalen en kwam terecht in Berlijn van de jaren tachtig van de vorige eeuw waar hij zijn jeugd doorbracht. ‘Ik ben opgegroeid in west Berlijn toen de muur er nog stond. In Schöneberg en Kreuzberg’ Het waren de bruisende, een tikje anarchistische jaren. Nina Hagen was een van de favoriete muzikanten uit die tijd van Philipp waardoor hij zich heeft laten inspireren bij deze nieuwe compositie. Een andere persoonlijke verhaallijn gaat naar de sprookjes van Hans Christian Andersen waar bij Philipp thuis vaak werd uit voorgelezen. ‘Het zijn verhalen met diepgang. Vaak met een twist aan het eind die niet altijd vrolijk is.’ Bij het herlezen van de sprookjes van Andersen herontdekte Philipp de schoonheid daarvan en vooral ook de laag eronder die schuurt. Het schuurt met de alledaagse werkelijkheid waardoor ze een waarheid belichten die niet vaak verteld wordt.
(tekst loopt door onder illustratie)
Geïnspireerd door deze twee verhaallijnen ging Philipp aan de slag. Bij het omzetten naar muziek liet hij zich leiden door de teksten van Andersen. Bij het minder bekende sprookje ‘She is good for nothing’ bijvoorbeeld maakt Philipp gebruik van de natuurlijke klemtonen van de vertaling en zet deze in ritmiek en melodie. Het verhaal gaat over een vrouw die haar kind koestert en terwijl het slaapt mijmert ze over de tijd dat ze huishoudhulp was bij een burgemeester. Hoe goed ze haar best ook deed, de burgemeester zei steeds tegen haar zoon: ‘she is good for nothing’/ ze is nergens goed voor. Andersen schreef het verhaal in 1853, het donkere industriële tijdperk waar de tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen arbeiders en bourgeoisie enorm waren. In zijn tekst deelt Philipp een sneer uit naar 2018: ‘Judging people is so 1900. We changed, we are better. We are superior.’ Alsof het anno 2018 zoveel beter is gesteld.
De compositie is een mix van modern klassieke muziek met heavy metal invloeden en geïmproviseerde jazz. Met zijn uitgewerkte compositie oefent Philipp met zijn muzikanten in vrije stijl. Geïmproviseerd door Oene van Geel (5 snaren viool en zang), Jörg Brinkmann (cello), Mark Schilders (drums), Philipp Rüttgers (piano en soundbox) en Heidi Heidelberg (zang). Zij heeft een mooie veelzijdige stem met een groot bereik die doet denken aan Nina Hagen. In het vers ‘Where Roses Bloom So Sweetly’ gebaseerd op een middeleeuws liedje uit de 16de eeuw dat Andersen in het sprookje Snow Queen citeert, heeft Philipp zich laten inspireren door een middeleeuwse koraal met cello en viool. Het vocale idioom van Heidi past daarin bijzonder goed.
Het vijftig minuten concert dat live is opgenomen in LantarenVenster in Rotterdam is een aanwinst in het muzikale oeuvre van Philipp Rüttgers (Berlijn 1981). Zijn grafisch fraai uitgevoerde CD door de Indonesische graficus Probo Guritno is te verkrijgen via de site van Philipp Rüttgers (15 euro) of via iTunes (7,99 euro) te downloaden.
Komende concerten van Philipp Rüttgers: |
– 11 januari 2019 Stella by Starlight, Arnhem, Phil’s Music Lab |
– 12 januari ’19 Bimhuis Amsterdam, Phil’s Music Lab |
– 10 februari ’19, Metropole Arnhem |
– 23 maart ’19, Musis Sacrum Arnhem, Jazz Night |
– 6 april ’19, TivoliVredenburg Utrecht, Transition Festival. |