‘Vertrapte illusies’ is doorwrocht document

Onlangs verscheen bij Uitgeverij @WalburgPers het boek Vertrapte illusies, Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers. Auteur en Arnhemmer Herman Spinhof spitte door talloze orale en schriftelijke bronnen om acht jaar (oorlogs)ervaringen van met name Molukkers te boekstaven. Het boek eindigt bij de uittocht van Molukkers naar Nederland. Terugkeer naar de vrije republiek der Zuid-Molukken (RMS) is een vervagende wensdroom.

Het Nederlandse verleden in Indië was een aaneenschakeling van oorlogen en militaire interventies. In pakweg vijf eeuwen (1500 tot 2000) waren er zo’n vijfhonderd oorlogen, guerrillastrijden, militaire acties, enzovoort, in wat nu Indonesië heet. Nederland heeft hierbij de twijfelachtige eer deze lijst van vijfhonderd machtsstrijden aan te voeren om – naast Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Japan – het gebied als wingewest (specerijen, nootmuskaat, kruidnagels) in handen te krijgen.

Tegen deze achtergrond beschrijft de journalist Herman Spinhof de persoonlijke verhalen van Molukkers tijdens drie oorlogen in acht jaar tijd. Dat zijn resp. de Japanse bezetting (1942-1945), de Merdeka/Bersiap-tijd (de ‘politionele acties’) en de strijd van het Indonesische leger alsook de bezetting van Ambon na het uitroepen van de onafhankelijke Molukse republiek RMS in 1950.

Het Moluks Historisch Museum (#MuseumSophiahof, Den Haag) zal Spinhofs monografie zeker op waarde weten te schatten.

Lees HIER verder op de site van www.Arnhem-Direct.nl 

BeeldMolukse barakken Openluchtmuseum

(foto: Nederlandse Openluchtmuseum)

Deze barak uit het kamp Lage Mierde, stammend uit 1939 en Moluks woonoord in 1954 – werd in 2003 in het Nederlands Openluchtmuseum officieel als Molukse Barak geopend. Het huisvestte indertijd achttien Molukse (ook wel Ambonese) gezinnen. Zij maakten deel uit van de groep van 12.500 KNIL’ers met hun gezinnen, die in 1951 door de Nederlandse overheid naar Nederland was verscheept. Bij aankomst kregen de militairen ontslag op staande voet. De huisvesting in kampen was voorlopig, daar zij toch spoedig naar de Molukken zouden terugkeren.

 

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, geschiedenis, Indonesië, knil, Molukken, Onafhankelijkheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Vertrapte illusies’ is doorwrocht document

  1. sherlabosnie zegt:

    Pracht stuk Herman!

    Outlook voor Android downloaden

    ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s