Crowdfunding voor filmproject over muzikanten op de vlucht

 

Featured Image -- 1641

De Arnhemse filmmaker Arjanne Laan is een crowdfunding actie begonnen voor het maken van vier podcasts, vier animatiefilms en een film over muzikanten die gevlucht zijn. Over gevluchte muzikanten uit Chili, Syrië, Argentinië, Mali en Ivoorkust. Ze bezocht voor haar project onlangs Chili en de schuldige plekken waar dictator Pinochet mensen martelde en muzikanten vermoordde.

De Nederlands-Chileense componist, Patricio Wang moest vluchten voor het regiem omdat een docent van het conservatorium hem verraadde. Hij kwam in 1973 naar Nederland en kon toen verder studeren aan het conservatorium hier.

Pat0_Esmeralda

Het is dit jaar precies 45 jaar geleden dat Pinochet op een bloedige wijze en ondersteund door de Amerikaanse CIA de macht greep en de democratisch gekozen president Allende vermoordde. Arjanne Laan bezocht onlangs het conservatorium waar muziekstudenten en docenten achtervolgt werden voor de muziek die zij maakten. Ook het martelschip Esmeralda bezocht ze in de haven van Valparaiso op de dag dat de 100-ste geboortedag van de bekende Chileense zangeres Violeta Parra herdacht werd. Naast de Esmeralda lag de vrolijke grote gele badeend Rubber Duck van de Arnhemse ontwerper Florentijn Hofman (van het Feestaardvarken in het centrum van Arnhem). Vrolijkheid naast een luguber symbool, zoals Bevrijdingsdag naast de Dodenherdenking samengaan.

Musici als kanaries in een kolenmijn

Voor het project heeft Laan ook interviews gemaakt met in Parijs verblijvende musici uit Argentinië, Mali, Syrië en Ivoorkust. Gevluchte musici die hun leven in hun geboorteland niet zeker zijn. Ook niet meer in Parijs, zoals een van hen vertelde die een paar dagen voor de bloedige aanslag optrad in muziektempel Bataclan in (november 2015). Laan: ‘In de serie probeer ik te ontrafelen, waarom muzikanten door machthebbers zo vaak tot zondebok worden verklaard en musici hun leven nog steeds niet zeker zijn op veel plaatsen in de wereld. Is het omdat de kunstenaar, de musicus, in feite één van de zogenoemde ‘kanaries in de kolenmijn’ is? Zij die ons waarschuwen dat er onheil op komst is. Zoals kanaries in de kolenmijn werden meegenomen en doodgaan als er te veel mijngas vrijkomt. De Chileens – Nederlandse componist Patricio Wang, mijn hoofdpersoon, is één van deze kanaries. Aan zijn verhaal over de vlucht uit Chili koppelen we de zeer vergelijkbare verhalen van andere gevluchte musici, die de rol op zich namen van kanaries in de kolenmijn’.  Door hun alarmsignalen werden ook zij gedwongen hun land te verlaten.’

Crowdfunding

Om het project te financieren, voor de montage van de interviews en het maken van animatiefilms, is Laan een crowfunding actie begonnen via www.Cinecrowd.com  Muziek als Wapen. 3600 Euro is nodig, inmiddels is zo’n 1500 euro binnen. Belangstellenden kunnen het project steunen via de site.

Laan heeft veel documentaire films op haar naam staan. Eerder kwam haar film Medials & Spikes over atleten die in Churandy Martina als voorbeeld zien ook via crowdfunding tot stand. Eerder films van haar: Mama Calle over Mexicaanse straatkinderen, Velo Nero over Mexicaanse migranten in de VS, Uitgezet (serie VARA) en voor de VARA/BNN de aflevering over Mexico-VS voor de serie De Muur en voor diezelfde serie over Guantanamo, de Muur van de VS op Cuba.

ARNHEM 11-4-2002
DOCUMANTAIREMAAKSTER LAAN

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in art, geschiedenis, Kunst, media, Muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s