Propaganda, desinformatie en Halbe Zijlstra

Kan minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken nog aanblijven na zijn jarenlang verzwegen leugen over zijn nepbezoek in de datsja van Poetin begin 2006? Zijlstra was toen raadslid in Utrecht. Dat wekt op zich al verbazing: een raadslid op bezoek bij Poetin?

In een speech voor zijn partij in Friesland in 2016 heeft hij die leugen nog eens als fractieleider van de VVD breed uit heeft gemeten. ‘Ik kon heel goed horen wat hij verstond onder Groot-Rusland, want Groot-Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.’

Zijlstra zegt zijn leugen te hebben verzonnen om zijn bron, de voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer, ‘te beschermen’. Maar wat nu blijkt is dat Zijlstra Van der Veers woorden verkeerd heeft geïnterpreteerd. Tegen de Volkskrant redacteur Natalie Righton die met de onthulling kwam schreef Van der Veer in een mail dat Poetins woorden ‘historisch bedoeld’ waren: ‘Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan huidig Rusland’, aldus Van der Veer tegenover de Volkskrant. Zijlstra probeerde na de onthulling De Volkskrant te gebruiken voor zijn verdediging. Ten onrechte voerde hij het mailverkeer tussen de krant en Van der Veer op als bewijs dat hij de waarheid had gesproken over de woorden van Poetin. Van der Veer spreekt dat dus tegen.

Putin's_Palace

Poetins datsja in Krasnodar Krai aan de Zwarte Zee, Rusland

Kan Zijlstra nu nog op bezoek bij zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov het MH16-dossier te berde brengen of de door Rusland verspreide desinformatie? Lavrov zal hem vriendelijk aanhoren, maar heeft een troef achter de hand waaraan hij hem even vriendelijk aan zal herinneren. ‘Meneer Zijlstra hoe beviel uw bezoek aan de datsja van kameraad Poetin?’

Zal de EU’s eigen factcheck-dienst EU vs Disinfo de uitglijder van Zijlstra nu bestempelen als nepnieuws? Eerder plaatste deze waarheidspolitie ten onrechte berichten op de lijst van desinformatie berichten van GeenStijl (28-11-2015), ThePostOnline (19-11-2015) en De Gelderlander (28-09-2016). Maar met de uitglijder van Zijlstra zou de dienst werkelijk beet hebben. Een overheid dient zich niet mee bezig te houden met het aanwijzen van media als desinformanten. Burgers en journalisten doen dat in een vrije democratische samenleving. Zoals iedereen moet je autoriteiten in beginsel wantrouwen, is mijn devies, omdat mensen en zeker autoriteiten de neiging hebben zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn en gericht zijn op ten minste het behoud van hun eigen macht maar vaak op uitbreiding daarvan.

Foto boven Zijlstra speech 2016: still NOS Journaal

Zie ook: https://nederlandsmedianieuws.nl/columns/Column-Herman-Spinhof-Propaganda-en-desinformatie 

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek, Nieuws en politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s