De slager van Srebrenica: Ratko Mladić levenslang achter de tralies

De rechters van het Internationaal Joegoslavië Tribunaal hebben ex-generaal Ratko Mladić schuldig bevonden aan de massamoord van meer dan 8000 mannen en jongens in Srebrenica in 1995. De grootste massaslachting in Europa sinds de tweede Wereldoorlog. Mladić (74) zit daarvoor nu de rest van zijn leven in de gevangenis.

Mladic 22 nov 2017 Tribunaal

De rechters oordelen dat de massamoord niet zonder Mladić had kunnen plaats gevonden zoals die in juli 1995 heeft plaats gevonden. “Circumstances were brutal; those who tried to defend their homes were met with ruthless force. Mass executions occurred and some victims succumbed after being beaten. Many of the perpetrators who had captured Bosnian Muslims, showed little or no respect for human life or dignity”, aldus rechter Alphons Orie van het gerechtshof.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben gemengde gevoelens over het vonnis. Aan de ene kant zijn ze blij dat hij levenslang heeft gekregen, maar ze vinden het tegelijkertijd onbegrijpelijk dat hij niet schuldig bevonden is aan de massamoorden die de ‘slager van Srebrenica’ eerder pleegde in Bosnië.

netherlands-war-crimes-mladic

Srebrenica dagboeken

Mladić stond bekend als de ‘Napoleon van Servië’. In zijn boek De Srebrenica dagboeken besteedt kolonel b.d. Charles (Charlef) Brantz een heel hoofdstuk aan deze bloeddorstige misdadiger. Brantz was ten tijde van de massamoord commandant van de VN in Bosnië op zijn post in Tuzla. In zijn dagboek schrijft hij:

‘”De slager van Srebrenica” was een man die bij tegenstanders geen enkele vorm van respect afdwong, maar louter afkeer.’

‘Zijn ouders vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog als partizanen tegen nazi-Duitsland en hun Kroatische Ustašebondgenoten. Vlak voor het einde van de oorlog werd zijn vader gedood door Ustaše-militanten. Ouders van Servische afkomst noemen in tijden van oorlog hun zonen vaak Ratko, een naam die is afgeleid van het Servo-Kroatische ratimir (dat ‘oorlog en vrede’ betekent) of van ratislav (‘strijd van de Slaven’). (p.54)

‘Hit the raw meat’

Zijn minachting voor tegenstanders, of dat nu politici, Bosnische militanten of de internationale gemeenschap was, grensde aan het surrealistische. Volgens Robert Block beschouwde hij zijn tegenstanders als ‘the forces of Mordred, representatives of foreign powers bent on the destruction of the Serb’. Vandaar dat hij zijn opdracht in april 1993, tijdens de eerste beschieting van Sarajevo, verwoordde met: ‘hit the raw meat’, aldus Block. Over de politici en milities in die stad zei Mladić: ‘They went running around to jewellery stores, banks, and well-stocked super-markets. There is not a single hill that they kept or liberated.’ Bij zijn operaties doodde hij mensen onder het motto ‘wat je nu doodt, kom je later nooit meer tegen’. Behalve tegenstanders vermoordde hij, geheel in lijn met zijn motto, ook ongewapende mannen en jongens die eventueel ooit het leger van de tegenstander zouden kunnen versterken. (p.56)

Srebrenica dagboeken

Meer in: De Srebrenica dagboeken. Ooggetuigenverslag van een hoofdrolspeler. Charlef Brantz. Karakter Uitgevers, Hoorn 2015

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, geschiedenis, moord, Nieuws en politiek, recht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.