Lost in Transition

‘Museaal werk’. Zo karakteriseerde kunsthistoricus Dick Adelaar het werk van Ellen Schippers in Lost in Transition. En dat is het ook. Werk dat thuis hoort in het Stedelijk Museum of het Van Abbe of Boijmans. De expositie – tot 15 november in Red Stamp Art Gallery Amsterdam – neemt je mee in tijd en ruimte. Het helpt je aan de dagelijkse werkelijkheid te ontstijgen.

Red Stamp

Bevlogen kan je raken door de mysterieuze belichting, waardoor de beelden enigma’s worden die zich bevrijden uit de opgesloten ruimte waarin ze zitten. Naakt en deels gekleed in door Ellen ontworpen kleding. Zoals met alle (goede) kunst heeft ieder zo zijn of haar eigen interpretatie, maar Ellen geeft wel de richting aan waarin ze de kijker mee neemt in de wereld van de performer. De wereld die steeds in andere gedaanten opduikt in haar werk. In video’s en in stills, die zelfs ook lijken te bewegen.

Zoals ook de bezoekers van het 8-ste International Art festival in Aleppo in 2010 haar werk verschillend beleven. Voor de een ontdoet haar werk haar van een last (de verloren liefde), voor de ander laat het haar vrouwelijkheid zien, die ze tegelijkertijd niet mag laten zien. Het biedt ruimte, maar tegelijkertijd laat het ook het dilemma voelen van het ontdoen van die gebondenheid.

Het is als een rode draad die zowel in haar kledingontwerpen als in haar art experience heen loopt.

Veel kan ik over het werk van Ellen en over deze expositie in het bijzonder zeggen en schrijven, maar dat stijgt niet uit boven het zelf bekijken en beleven. Dat kan nog tot 15 november in Red Stamp Art Galleryin Amsterdam Centrum, Rusland 22!

RedStampArtGallery-EllenSchippers-LostInTransition

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in art, Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s