Een Witte Raaf

Op de valreep nog een cadeau voor onder de boom? Een spannende mooi geschreven thriller met een verrassend plot: Een Witte Raaf. Het is de debuutroman van Eugénie Brands gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. Met vele intriges, achterklap, haat en nijd en het monster van de Franse bureaucratie, die plotseling om de hoek komt kijken en het sprookjesparadijs in een ruïne achterlaat.

92000000546931072

Het verhaal speelt zich grotendeels af in een zuid Frans dorpje nabij Nice, waar de schrijfster uit Amsterdam 15 jaar geleden een oud vervallen landgoed kocht met 4,5 hectare grond inclusief een wijngaard, vol met enorme eiken en olijfbomen en een dennenbos. Totaal verwaarloosd. Met enorme inspanning en hulp van anderen restaureert de hoofdpersoon, Claire, de boerderij tot een klein paradijs inclusief een zwembad en een zonovergoten terras. De verwaarloosde wijngaard tovert ze om tot een lusthof waar het hele dorp trots op is en waarmee ze prijzen in de wacht sleept. De kers op de taart is een Medaille d’Or voor de beste rosé. Prachtig beschreven taferelen die doen denken aan schilderijen van Monet: vrouwen met hoofddoeken en mannen met petten en strohoeden die de druiven oogsten. De terrasjes, de natuur, het dorp en de talrijke feesten passeren de revue.

Op een van de dorpsfeestjes ontmoet Clair een knappe jonge man: het stuk van het dorp, waar iedereen voor valt. Maar ‘gevaarlijk’ aldus een van haar vriendinnen. Ze raakt smoorverliefd op hem. Liefdevol beschreven erotische scenes spelen zich af in het cabanon, een klein chalet op het landgoed dat ingericht is als de sekspaleizen in de vertellingen van Duizend-en-een-nacht.

Een door vrienden groots opgezet feest op het landgoed ter viering van de Medaille d’Or kondigt het naderende onheil aan. Plotseling doemt het monster van de Franse bureaucratie op en raakt Clair verwikkeld in een moordzaak.

Je leest het boek aan een stuk uit. Een mooie en vlotte schrijfstijl, waarin soms tot in de details het dorpsleven beschreven wordt en je als lezer je even waant op een van de terrasjes en rondloopt over een van de brocante markten en langs de stalletjes vol met vis, kruiden en groeten. Het verhaal eindigt met een verrassend, spannend beschreven plot.

 

Eugénie Brands was ruim 25 jaar kostuumontwerpster voor theater, film en tv en geeft lezingen over de CoBrA-groep waar haar vader, Eugène Brands lid van was. Momenteel schrijft ze aan een volgende thriller: Het Zeepaardje. ‘Het schrijven’, zegt ze ‘laat mij niet meer los.’

 

Een Witt Raaf, Eugénie Brands, uitgeverij Aspekt, ISBN: 9789461539083, 240 pagina’s, november 2016. Prijs: €16.95

http://www.uitgeverijaspekt.nl/boekdetail.php?id=9789461539083 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s