Arnhem ontdekt Klaas Gubbels

2016-09-30

 

ARNHEM, 30 SEPT. ’16 – Anderhalf jaar nadat in zijn hometown Arnhem het eerste beeld van de internationaal gelauwerde kunstenaar Klaas Gubbels (82) onthuld werd op een prominente plek in de stad (Onderlangs, Market Garden Plantsoen), kreeg vandaag een tweede beeld een plek in de provinciestad. Deze staat aan de Amsterdamseweg/Burgemeester Weertsstraat in het Burgemeesterskwartier. Vriend, kunstenaar Hans Eijkelboom hield een lezing bij de onthullingsceremonie.

Vier het met bubbels. De wijk heeft eindelijk zijn eigen Klaas Gubbels,’ luidde de dagelijkse spreuk die wijnhandelaar Henri Bloem voor de gelegenheid bedacht had.

Het heeft inderdaad lang mogen duren voordat de Arnhemse, in Rotterdam geboren kunstenaar die als sinds 1952 in de Gelderse hoofdstad woont en werkt geëerd werd in zijn eigen stad. Verspreid over de wereld staan sculpturen van hem: koffiepotten, tafels, stoelen. Beelden die bijna net zo iconisch zijn als Nijntje van Dick Bruna, de stoel van Rietveld en het Campell’s-Soepblik van Warhal.

In de jaren vijftig, zestig en zeventig exposeerde hij regelmatig in de stad en het ‘Gemeente Museum’. En was hij vaak te zien tijdens kunstmanifestaties die veelal georganiseerd werden door de plaatselijke krant Het Vrije Volk, die toen nog een aparte kunstredactie had. Daarna heeft de stad nauwelijks aandacht voor hem gehad, buiten het Museum Arnhem die met zijn tachtigste verjaardag in 2014 een overzichtstentoonstelling aan hem weidde.

Het kunstwerk, een koffiepot aan de Amsterdamseweg is door bijdragen van veertig bewoners van het Burgemeesterskwartier de gefinancierd. Door de bebouwde omgeving valt het beeld enigszins weg, waardoor het niet zo opvalt. Wellicht dat er met de helpende hand van de gemeente een milieuvriendelijk led-spot-lampje aangebracht kan worden.

0e39457e-ee59-45c5-9bf3-f61369a981024c032828-1028-4dc2-9ef0-df8b688c66cb

c3462e06-78f8-4d46-87bb-2a98f4985d48

Een Klaas Gubbels in bezit van Hans Eijkelboom

henri-bloem-spreuk

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Nieuws en politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s