Joop Munsterman heeft voetbalclub FC Twente naar de bijna onafwendbare afgrond gebracht die, volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen, alleen nog door een Houdini en Hans Klok kan worden afgewend.

Joop Munsterman, de illusionist
Munsterman was in de ogen van vele Twentenaren de reddende engel. Toen hij in 2004 voorzitter van de voetbalclub werd, maakte hij een bijna faillissement mee van de trots van vele Tukkers. Daarna lanceerde hij het plan FC Twente in de steigers. Waarmee de club gered scheen te zijn. In 2010 had, de illusionist Munsterman een nieuw plan dat aansloot op het eerdere en noemde het Working on a dream. In dat jaar werd de club voor het eerst in de geschiedenis landskampioen, een strijd die op de laatste speeldag van de competitie beslist werd in het voordeel van Twente.
Munsterman was de koning van Twente en ommelanden en werd op handen gedragen zelfs toen in 2014/2015 de eerste tekenen van malversatie en financiële perikelen duidelijk werden. Zijn reputatie leek niet stuk te krijgen, niet in de pers en tv noch bij de meeste autoriteiten. Hij bleef de kleine man die de club had groot gemaakt. In april 2015 pakte hij zijn biezen en pas toen werd in rap tempo duidelijk wat voor puinhoop hij ervan gemaakt had.

David Montgomery CEO Mecom
Maar dat heeft hij niet alleen bij de voetbalclub geflikt. Munsterman was twee jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van een van Nederlands grootste krantenuitgevers Wegener tot 2010. Hij volgde Jan Houwert op die in 2008 opstapte nadat de Britse investeerder Mecom van illusionist David Montgomery Wegener had overgenomen. De Britse investeerder wilde een groots Europees krantenbedrijf vormen en bezat kranten in Denemarken, Polen en stond op het punt om ook Duitsland te veroveren. Maar daar kwam de man van een koude kermis thuis. Na een eerste gesprek met hoofdredacteur Uwe Vorkötter van de Berliner Zeitung plaatste de krant een foto van Montgomery omgekeerd op de voorpagina. Vorkötter: ‘Berliner Zeitung wurde ausgequetscht wie eine Zitrone.’ In 2006 stapte hij op bij de Berlijnse krant en kwam weer in 2009 terug nadat Mecom vanwege de enorme schuldenlast van Montgomery de krant weer moest afstoten.
Munsterman werd door Mecom naar voren geschoven als de man die de illusie van een Europees groot krantenimperium in Nederland moest gaan waarmaken. In die periode werd de ene reorganisatie na de andere doorgevoerd, een staking dreigde in 2009. Plannen werden gesmeed om regionale redacties te vormen van de huis-aan-huis bladen (ruim 200 titels: dé Weekkrant) en de 7 regionale dagbladen. De hoofdredacteuren keerden zich tegen hem en tegen het beleid dat vanuit Londen scheen te worden gedicteerd. Plannen waren nog een paar maanden oud en als ze dan niet geld opleverden werden ze weer losgelaten. En konden de reacties weer gereorganiseerd worden.
Inmiddels is Wegener overgenomen van het failliete Mecom door het Belgische krantenbedrijf De Persgroep, die in Nederland ook de uitgever is van de Volkskrant, het AD, Trouw en het Parool. Christian Van Thillo is bestuursvoorzitter. Een van de rijkste Belgen van deze tijd en fervent voetbalsupporter van Germinal Beerschot. Met zijn team heeft hij de Nederlandse pers omgevormd tot een min of meer gezond bedrijf, kortom de Houdini en Hans Klok van de Nederlandse pers. FC Twente zou, van wat er na vandaag nog van over is, eens bij hem kunnen aankloppen. Wie weet.