Vivare verkwanselt woningbezit

Belastinggeld naar hedgefonds

ARNHEM 19 FEB. 2016 – 600 sociale woningbouw woningen heeft de Gelderse woningcorporatie Vivare verkocht aan het Amerikaanse hedgefonds Soros, in een ‘zorgvuldig doorlopen verkoopproces’, aldus het persbericht* van de voormalige woningbouwvereniging. Directeur Eric Angenent van Vivare maakte dit gisteren bekend.

voorwoord-Eric_400

Directeur Eric Angenent

Enkele vraagtekens bij deze deal:
1. Met belastinggeld gebouwde sociale woningbouw woningen komen in een klap in handen van het wereldwijd meest winstgevende hedgefonds. Het oorspronkelijk in 1969 opgerichte familiebedrijf van de Hongaarse belegger George Soros leidt dit hedgefonds met een kapitaal van 23 miljard dollar (ruim 20 miljard Euro; 2014 zie bron). Niemand die daar nog grip op heeft. Geen Nederlandse overheid, geen belastingbetaler, laat staan Vivare.

2. In het miljardendrama rond investeringen en beleggingen in de beruchte derivaten van woningbouwcorporaties waar in 2014 een uitvoerige parlementaire-enquête werd gehouden, speelt ook Vivare een rol met Eric Angement in een Hamlet-achtige bezetting. Hij reageerde nogal argeloos naïef toen de ABN/AMRO bank in 2008 vanuit Londen vroeg om 14 miljoen euro Euro bij te storten. ‘Dat geld hebben we niet op de plank liggen’, zei de directeur van Vivare tegenover Het Financieele Dagblad (FD). Hij moest het uit de buffer van Vivare halen, toen de bank de gebouwen als onderpand niet accepteerde. (zie ook jaarbericht Vivare)

2016-02-19 (17)

Uit: De Vrije Val van Vestia, Hans Verbreaken 2014

 

3. Na alles wat er gebeurd is met het sociale woningbouwbezit en met name de verkwanseling van dat bezit door diverse woningbouwcorporaties, terwijl de vraag er naar toeneemt, is deze deal van Vivare onmaatschappelijk en onverantwoord. Dat is vergooien van belastinggeld.

*Persbericht: feb180216_Nieuwe_eigenaar_voor_600_Vivare_woningen

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in economie, Geen categorie, woningcorporatie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vivare verkwanselt woningbezit

  1. Pingback: Salaris Vivare directeur boven norm | spinhof

  2. Pingback: Sociale betaalbare woningen te grabbel | spinhof

  3. Pingback: beschamend hoofdredactioneel commentaar | spinhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s