Nieuwbouw supermarkt Lombok stagneert

ARNHEM, 27 jan. ’16 – Een talmende gemeente is de oorzaak van de verdere verpaupering van het terrein en de gebouwen van het voormalige garagebedrijf aan de Utrechtseweg hoek Oranjestraat. De samen met de buurt opgestelde plannen voor een nieuwbouw supermarkt liggen bij de gemeente en wachten op goedkeuring.

Nijmegen. 5 juni 2014.Alex Mink. Foto : Luuk van der Lee

Wethouder Alex Mink

De woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Alex Mink (SP) laat weten dat ‘nog niet alle stukken zijn aangeleverd’ door de initiatiefnemer Arthur Armstrong BV uit Oosterbeek. ‘Wat ons betreft’, aldus de woordvoerder van de gemeente ‘gebeurt dat zo snel mogelijk. Daarna zal het nog wel even duren. Want het bestemmingsplan zal moeten worden aangepast, voordat een definitieve bouwaanvraag gedaan kan worden.’

Maar intussen zijn alle stukken al lang aangeleverd, waarvan sommige al sinds begin vorig jaar. De gemeente neemt echter alle tijd om die stukken formalistisch na elkaar in behandeling te nemen: niets tegelijkertijd. Een aanpak die onnodig veel tijd kost. Pas in 2017, zo is de beoordeling, zou het bouwplan zijn beslag kunnen krijgen. De vraag is of de huidige buurtsupermarkt De Spar van Van Gorkum het tot die tijd volhoudt. ‘Door deze trage procedure komen ook partijen als bijvoorbeeld Van Gorkum in de problemen omdat ze investeringen moeten doen die ze niet meer terug kunnen verdienen’, aldus Harm Mensink van Arthur Armstrong BV.

Sinds de gemeente onder wethouder Margreet van Gastel in 2012 aandrong op de bouw van een ondergrondse supermarkt, kwamen omwonenden in verzet vanwege gevreesde verkeersoverlast door de aanzuigende werking van boodschappers buiten de buurt. Voor die tijd was er nog sprake van een bovengrondse supermarkt. Van een ‘shopbak’ zoals omwonenden de ondergrondse plannen noemden, is nu 3 jaar later, geen sprake meer van. Met een zogenoemde klankbordgroep, bestaande uit bewoners en ondernemers uit de buurt is er weer een bovengronds plan  uitgekomen met dagwinkels en een supermarkt van een bescheiden omvang, maar voldoende om aan toekomstige verwachtingen te voldoen met een parkeervoorziening onder de grond. Met supermarktketen Hoogvliet heeft de huidige buurtsuper de Spar van Van Gorkum een contract gesloten. Het huidige personeel gaat samen met hem over naar de nieuwe supermarkt van Hoogvliet.

super nieuwbouw Lombok

Het braak liggend terrein waar supermarkt gepland is, achter de villa (links) die behouden blijft.

De direct omwonenden hebben er ‘alle vertrouwen in’ dat de nieuwe aanpak zal leiden tot ‘een door ieder gedragen plan’ waar een ‘vergrote wijksupermarkt inpassing krijgt’. Zo schrijft de groep direct omwonenden, waaronder oud-PvdA-wethouder Winfried Lemmens, die zich ‘Geen shopbak in Lombok!’ noemt.

Bewoners, ondernemers, personeel van de Spar hopen op een snellere besluitvorming, zodat de verpaupering van het gebied niet verder gaat en er een perspectief blijft gloren op een goede buurtvoorziening. De huidige Spar buurtwinkel van Van Gorkum zal het op termijn niet alleen redden. Een nieuwe supermarkt kan een boost geven aan de wijk en aan de huidige middenstand.

Activiteiten rond Giro d’Italia
Samen met de ondernemersgroep Westkracht13! van Arnhem West, organiseert Arthur Armstrong BV tijdens de Giro d’Italia op 7 en 8 mei (gedurende de twee etappes tussen Arnhem-Nijmegen) allerlei festiviteiten op het terrein en stelt de onderneming een tribune voor ca 1.500 personen langs de Utrechtseweg ter beschikking.

Klik HIER voor pdf bouwplan

 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Nieuws en politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuwbouw supermarkt Lombok stagneert

  1. Pingback: Nieuwbouw supermarkt Arnhem-West in zicht | spinhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s