Reggaeforce One

reggaezone willem 1 jan 2016

Met DJ Lannie, live de Toughcutt Band (tribute to Gregory Isaacs) en DJ Smokie496 heeft de organisatie Reggaezone weer een veel belovend programma in WillemEEN (Arnhem) samengesteld. De organisatie timmert al jaren succesvol aan de weg om reggaemuziek in Arnhem te promoten.

‘Reggae verbindt meer dan alle andere muziek’, vindt Orlando Krolis. Loeloe Wie en Linton zijn de drijvende krachten achter Reggaezone. Orlando heeft naam gemaakt als DJ Lannie, maar is ook als vrijwilliger actief bij de opvang van vluchtelingen. ‘De verhalen van vluchtelingen worden veel bezongen in reggae. Sinds mensenheugenis zijn er vluchtelingen door ongelijke verdeling van rijkdom en macht in de wereld. Reggae is een protest daartegen. Een protest tegen ongelijkheid en armoede.’

Reggaezone is bekend van evenementen in café De Kroeg WillemEEN en Jacobiberg. De relatief kleine trouwe groep bezoekers wil de organisatie graag vergroten door gratis concerten als deze op te zetten. Een nacht in WillemEEN doorbrengen met ontspannen reggaemuziek en heerlijke Caribische hapjes.

De Toughcutt Band brengt live een ode aan de 5 jaar geleden overleden legendarische reggaezanger Gregory Isaacs (klik hier en luister). De meest ‘exquise’ zanger van de reggae met een even soepele bariton-stem als zijdezachte balladezanger, schreef de New York Times (02-02-1992) over hem. De zanger Mr.Glenny van de Toughcutt Band wordt ook wel de Surinaamse Gregory Isaacs genoemd.

Smokie496 staat al 4 jaar lang elke zondag in Streetcafe Arnhem. Hij draait van rock tot reggae en alles wat ertussenin zit. In WillemEEN brengt Smokie496 een speciaal samengestelde Reggae mix ten gehore.
Even het geheugen opfrissen. Reggae heeft zijn oorsprong in de Jamaicaanse Ska-muziek uit de jaren vijftig, gekenmerkt door de nadrukkelijke accenten tussen de driekwartsmuziekmaten. Reggae vindt zijn oorsprong in het protest tegen de onderdrukking en slavernij en is sterk verbonden met Rastafari, een proteststroming tegen ongelijkheid en onderdrukking van de zwarte bevolking.

marcus-garvey-painting

Marcus Darvey (1887-1940 tekening)

In Ras Tafari Makonnen, de naam van de Ethiopische koning Haile Selassie, werd een bevrijder gezien. Hij was de zwarte koning die ook door blanken werd geëerd, waarvoor ze op hun knieën gingen. De Jamaicaanse strijder voor gelijke burgerrechten, Marcus Garvey (1887-1940), was een van de eerste die pleitte voor zwart bewustzijn en de repatriëring van zwarten naar Afrika. In de Rastafari-stroming of way of living speelde hij een toonaangevende rol.

Reggaezone. Vrijdag 15 januari 2016. 22.00-03.00 uur. WillemEEN, Willemsplein 1 Arnhem. Entree gratis

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Amusement, geschiedenis, Kunst, Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s