Geheim onthuld?

Verbouwplannen Museum Arnhem (2)*

Met een bescheiden budget van 11 miljoen euro wil Museum Arnhem het museum eigentijdser maken: open met het gezicht naar de stad. Uitgangspunt is de unieke plek en het uitzicht over de Rijn met mogelijkheden voor verdere uitbouw later. De nieuwe directeur, Saskia Bak, geeft openheid van zaken en streeft. Haar streven is om naar een gemiddeld bezoekersaantal van 75.000 per jaar te groeien (nu 55.000).

museum-arnhem

Museum Arnhem met links het spoor en rechts ArtEZ en (buiten beeld) de Nederrijn

Snústerich,’ zo omschrijft de sinds maart dit jaar benoemde directeur Saskia Bak het gebouw van het Museum Arnhem. ‘Smoezelig en mager, zo kan je het Friese woord Snústerich omschrijven. Bak (51) was verbonden aan Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden in Leeuwarden, eerst als adjunct later als directeur en was in die laatste functie medeverantwoordelijk voor de nieuwbouw van het museum.

Met behulp van een power-point presentatie geeft Bak een toelichting op de plannen, die gebaseerd zijn op een voorstudie van het landschaps- en architectuurbureau Karres & Brands uit Hilversum. Aan de hand van een plattegrond van het huidige gebouw dat als herensociëteit in 1873 gebouwd is door Cornelis Outshoorn, laat de museumdirecteur zien dat ‘het museum gesloten, naar binnen toe gericht is.’ De beeldentuin wordt afgesloten door het later aangebouwde museumcafé aan de oostkant. En aan de westkant ligt de vleugel waarin de bekende Rijnzaal met uitzicht op de Rijn ligt. ‘De zalen zijn nu niet optimaal voor tentoonstellingen. Als je een nieuwe tentoonstelling moet inrichten dan heb je niet veel meer over. Er is ook te weinig ruimte om de vaste collectie ten toon te stellen.’ Een deel daarvan hangt nu op de eerste verdieping op elkaar, rond de koepel.

Afbeelding1

Pierre Janssen museumdirecteur (1969-1982)

De afgelopen maanden heeft Bak gebruikt om het DNA te ontdekken van het museum (jaarbudget 3,7 miljoen euro) en vergelijkingen gemaakt met verbouwingen van andere musea. Zoals het Museum de Fundatie (Zwolle), het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, het Fries museum en het Eye Filmmuseum (Amsterdam). Haar gedachten over het concept van het museum sluit nauw aan bij dat van Pierre Janssen (directeur 1969-1982) en Liesbeth Brandt Corstius (1982-2001). ‘Jansen zou je nu kunnen omschrijven als een hipster. Hij benaderde kunst vanuit een persoonlijk perfectief, vertelde als storyteller over de achtergrond en de context van een schilderij. En legde de relatie tussen kunst, samenleving en de individuele beleving.’

Afbeelding3

Voorbeeld voor aanbouw museum

De lopende tentoonstelling Spiegeloog is een uitdrukking van die beleving, de relatie tussen kunst en wat mensen bezighoudt. De zelfportretten van Carel Willink, Dick Ket, Piet Mondriaan, Charley en Jan Toorop zijn de selfies, de zelfportretten van nu: Erwin Olaf, Marlene Dumas, Levi van Veluw, Rineke Dijkstra en Mark Manders. ‘Ze vertellen een verhaal.’ Op haar facebook-site plaatst het Museum elke dag een zelfportret van een van de kunstenaars.

Brandt Corstius zette in haar benadering de vrouw voorop ten opzichte van de dominante witte mannencultuur. ‘Een nieuwe verhouding tussen kunst en samenleving. Zo heeft nu niet-westerse kunst een prominentere plek gekregen in de samenleving, zoals te zien was in de afgelopen Biënnale in Venetië. Kunst, samenleving en het individu.’ Bak wil de betrokkenheid van de kunstenaar met gebeurtenissen in de samenleving vooropstellen. ‘Kunstenaars werken met hart en ziel aan hun werk en dat wil ik laten zien.’ Kunstenaars zijn meer ondernemer geworden, zei ze onlangs bij de opening van de Transformatie. Bak zoekt daarom bewust samenwerking met ArtEZ, Introdans, de Coehoorn, Leander, het Sprookjesfestival, Sonsbeek, State of Fashion (opvolger MoBA) en middelbare scholen.

Collegebesluit

Een concept van een Museum dat de stad, de natuur en cultuur in zich herbergt. Dat moet het vernieuwde museum ook uitstralen. ‘Het grootste deel van de uitbouw (500 m2) zal onder de grond komen. Met zicht over de Rijn. Je kan op termijn naar beneden een lift bouwen zodat het museum beter toegankelijk wordt vanaf Onderlangs, naast de ondergrondse dansacademie van ArtEZ. Er zal ook een horeca- en activiteitenruimte bij moeten komen, waar bezoekers en kinderen werken. Zoals bezoekers tijdens de tentoonstelling van de Arnhemse glaskunstenaar Arnout Visser in de tuin zelf glas konden blazen (Arnout Visser en de Glaspiraten, 2013).’

Het wachten is nu op het besluit dat het college van B&W volgende week neemt voor wat betreft het budget en vervolgens kan de start van een (openbare) aanbestedingsprocedure beginnen.

* Eerder bericht verbouwplannen 1: zie Top Secret

_________________________________________________________

Dossier nieuw- en verbouwplannen Museum

  • Directeur Pierre Janssen laat begin jaren tachtig voordat hij het museum in 1982 verlaat de in zijn ogen noodzakelijke uitbreiding van het museum onderzoeken
  • De Arnhemse architect Han van Ardenne maakt een plan en presenteert dat in 1988 (zie deze video). De opvolger van Pierre Jansen, Liesbeth Brandt Corstius omarmt het plan en vindt de nodige sponsors
  • In 2002 maakte het Rijnboogproject furore waar de vertrekkend wethouder Henri Lenferink (nu burgemeester te Leiden) de aanzet voor had gegeven. Aan dit plan uitgewerkt door de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales Rubio en het Nederlandse bureau Urhahn Urban Design, vertilde de provinciehoofdstad zich. Eerst werd de haven in het plan geschrapt en daarna ook de nieuwbouw, ArtA, waarin plaats was voor zowel het museum als het filmhuis Focus (en in eerste instantie ook nog de stadschouwburg). In 2013 werd volgens de Europese regelgeving een prijsvraag uitgeschreven waaraan eerst vijf en later vier bureaus als kandidaten overbleven. Op de avond dat de gekozen kandidaat bekend zou worden gemaakt (maart 2014), stemden de toekomstige coalitiepartners D66 en SP definitief tegen het ArtA nieuwbouwplan.
  • Van het voor de bouw van ArtA door de gemeente Arnhem gereserveerde geld (10-12 miljoen Euro) worden nu plannen gemaakt voor verbouw en uitbreiding van het museum waar het nu ligt: op de stuwwal tussen de Utrechtseweg en de Nederrijn.
  • Jaarbudget Museum Arnhem 3,7 mln. euro, 55.000 bezoekers gemiddeld. Om de verhouding aan te geven ter vergelijking het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een jaarbudget (subsidie) van € 17,8 mln. Euro en telt bijna 700.000 bezoekers per jaar.

____________________________________________________________

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Nieuws en politiek, Sfeer nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s