Top secret

Verbouwplannen Museum Arnhem geheim?

foto72384

‘Dit is louter en alleen een bijeenkomst voor raadsleden om ze te informeren over de nieuwbouwplannen van het Museum waarover B&W volgende week een besluit overnemen’, aldus de zegsman van het gemeentemuseum Arnhem. ‘Maar ik wil zo graag mensen informeren over de plannen voordat B&W een besluit nemen. De gemeente wordt toch gevormd door haar bewoners?’ Op deze retorische vraag van mij repliceerde de zegsman: ‘U bent het kennelijk niet eens met het beleid van de gemeente in deze.’

Nee dus, daarom ben ik een onhebbelijke journalist. Ik dacht dat het college van Burgemeester en Wethouders transparantie hoog in het vaandel had staan. In het zogenoemde ‘Lenteakkoord’ van het vorige college waarin de SP evenals in het huidige college prominent vertegenwoordigd was, luidde het adagium: ‘met het gezicht naar de stad’. Kennelijk nemen B&W nu eerst besluiten en mogen bewoners aan de ‘noodrem’ trekken door een referendum aan te vragen (zie pag. 3 van het huidige akkoord.)

Je vraagt je af wat is er nu zo topgeheim aan de plannen die donderdag 12 november a.s. om 17:30 uur in het Museumcafé van Museum (Utrechtseweg 87, 6812 AA Arnhem) aan de Arnhemse volksvertegenwoordigers ontvouwen worden? Ik neem aan dat het niet het plan is dat al in 1988 ontwikkeld is door architect Han van Ardenne onder Pierre Jansen en waarmee ook zijn opvolger Liesbeth Brandt Corstius aan de slag ging en de nodige sponsors vond (in deze video legt Van Ardenne zijn plan nog eens uit). Dit plan verdween echter in de diepste laden, toen het megalomane Rijnboogplan op tafel kwam. Het hield de gemoederen in de provinciehoofdstad 12 jaar lang bezig. Nu dit Rijnboogplan weer van tafel is geveegd door het voorgaande en huidige college, is er weer ruimte voor (nieuwe) verbouwplannen van het Museum. Is er nog ruimte voor het oude plan van Van Ardenne, dat ligt klaar om te worden uitgevoerd. Daar hoeft geen ingewikkelde procedure voor te worden gestart, want het is toen al geaccepteerd.

En nu worden achter gesloten deuren alleen raadsleden geïnformeerd over nieuwbouwplannen van het Gemeente Museum? Burgers in Arnhem willen allemaal fatsoenlijk geïnformeerd worden, dat is democratie van daag de dag. We leven niet meer in de tijd van regenten die dachten het beter te weten. Nee college van B&W die tijd is geweest, maar kennelijk niet voor u. Burgers mogen wat u betreft alleen nog achteraf aan de noodrem trekken met een referendum.

Na plaatsing van dit artikel vult woordvoerder Martine Baar van het gemeentebestuur in een telefoongesprek aan dat het initiatief van deze bijeenkomst uit is gegaan van  directeur Saskia Bak van het museum. ‘Zij heeft raadsleden eerder geïnformeerd over de plannen en wil nu collectief in een sessie verder bijpraten. Een perspresentatie komt binnenkort als B&W een besluit hebben genomen.’ Op de vraag dat het toch niet gebruikelijk is dat raadsleden achter gesloten deuren een informatiebijeenkomst hebben, zegt Baar dat dergelijke bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente doorgaans inderdaad openbaar zijn. Maar in dit geval niet, omdat het vanuit het museum is georganiseerd.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, media, Nieuws en politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Top secret

  1. Pingback: Geheim onthuld? | spinhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s