Klaas Gubbels weer even in Rotterdam
ROTTERDAM – ‘Lelijk schilderij’ staat op de uitnodiging van de tentoonstelling van de gerenommeerde in Rotterdam geboren en getogen Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. Hij exposeert samen met de jonge Weronika Zielinska in WTC Art Gallery met nieuw werk.
“De moeilijkheid is om op tijd op te houden,” zegt Klaas Gubbels (75) in het ‘mooiste atelier van Nederland’. Zijn atelier ligt op het landgoed Lichtenbeek
bij Arnhem. Hij pakt een recent schilderij: een zwarte koffiepot. “Dit was
eerst helemaal niks. Lelijk zelfs. Ik begon er wat aan te zieken met de verf
die nog aan mijn penseel zat. Het was niet eens zwarte verf, maar een beetje
grijzig geworden. En toen kwam er dit uit. Het is een fantastisch schilderij
geworden.” Gubbels noemt zich een ‘intuïtief’ schilder. Wel met een concept in zijn hoofd, maar “het ontstaat door enorm gezeik. Het komt op de millimeter aan of het wat is.
Kijk dit is een robuust schilderij dat ik zelf heel mooi vind. Met dikke
lijnen. Dat is een nieuwe vorm voor me. Klets boem erop gezet. Terwijl dat,” en
hij wijst naar een doek met een zeer gestileerd stilleven met koffiepot “een
poëtisch gecomponeerd schilderij is.” Gubbels is in zijn vijftig jaar
kunstenaarschap bekend geworden door eerst zijn tafels en later de koffiepot. Die koffiepot komt steeds in zeer verschillende vormen terug op zijn doeken.
Verfijnd en robuust. Elegant maar ook in een bijna zwaan-achtige vorm. “Stillevens”, noemt Gubbels ze. ‘Van Klaas Gubbels zou je kunnen zeggen, dat
zijn onderwerpen slechts een voorwendsel zijn om te schilderen,’ schreef kunstkenner Kees Broos. Zijn motieven heeft hij beperkt tot een kleine dierbare reeks: tafel,koffiekan, vrouw, peer, pijp.
Rotterdammers kennen Gubbels’ werk van de enorme muurschildering in hotel New York. ‘De kroketten in het restaurant, zijn aan de kleine kant.’ Een hommage aan de Rotterdamse dichter Cor Vaandrager , die met Armando en Sleutelaar tot de Zestigers behoorde. “ We kwamen elke zaterdag in café Pardoel aan de Oude Binnenweg. Ook toen ik in Arnhem op de academie zat.” Het WTC-gebouw “De beurs” waar Gubbels nu exposeert, kent hij nog van vroeger. “Met mijn vader kwam ik er vaak langs op weg naar Cineac om boekjes van Popeye the Sailor man te kopen. Net hersteld van de schade door het bombardement ben ik bij de heropening in 1941 binnen geweest met mijn vader. Ik vond het prachtig.”
Tot zijn twintigste heeft Gubbels in Rotterdam gewoond, daarna vertrok hij naar Arnhem maar ging geregeld nog naar zijn geboortestad. Aan de Willem de Kooning academie heeft hij tot zijn 58ste jaar lesgegeven. “Ik dacht niet zonder studenten te kunnen. Achteraf gezien blijkt dat toch te gaan. Mijn werk neemt me zo in beslag. Ik heb de pech of het geluk dat ik gepassioneerd ben.” In zijn atelier en daarbuiten is Gubbels steeds volop aan het werk.
CV Klaas Gubbels
Geboren:1934 Rotterdam.
1952-1953, werkzaam bij reclameatelier Bijenkorf Rotterdam. 1955-1959,
kunstopleiding Rotterdam en Arnhem. Docent academie Willem de Kooning tot 1992 (Rotterdam), woont en werkt in Arnhem en in zijn atelier in Frankrijk. Gehuwd met Heleen Blanken.
Twee kinderen: Klaas-Teunis en Johanna. Werk in galeries o.a.: Livingstone, Schoots, Brattinga, InDruk en Wansink.
Expositie
Opening 13 september 2009, 16.00-17.30 uur. WTC Art Gallery
Beursplein 37, Rotterdam.
Tot 12 oktober 2009.
Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 12.30 – 17.30 uur en op afspraak. Het is de derde tentoonstelling van de Stichting And You en WTC Art Foundation in het kader van Rotterdam European Youth Capital 2009.