Onderzoek wanbeleid uitgever Volkskrant en NRC

Breed onderzoek Ondernemingskamer naar
PCM-Apax

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam gelast een breed onderzoek naar de gang van zaken rond de Apax-periode bij PCM, de uitgever van ondermeer de Volkkrant, NRC en Trouw. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat er een onderzoek komt naar de bij hedge fondsen gebruikelijke financieringsvorm. Door tussenkomst van een apart opgerichte holding werden de aandelen hoofdzakelijk gefinacieerd door achtergestelde leningen ten laste van PCM. Zowel deze financieringswijze, de holdingsconstructie als de omstreden managementparticipatieregeling maken deel uit van het onderzoek. De vakbonden FNV Kiem en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten hadden de Ondernemerskamer verzocht voor een onderzoek.

Herman Spinhof

‘Er zijn gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid bij Holding en PCM met betrekking tot het toetreden, het optreden en het uittreden van de Apax-groep’, lichtte de voorzitter van de ondernemingskamer, mr. Willems, de beschikking toe. Van de doelstellingen waarom Apax in 2004 toetrad is weinig terechtgekomen,  zo constateert ook PCM achteraf zelf. De Ondernemingskamer twijfelt of het binnenhalen van Apax wel noodzakelijk was om die basisverbreding te verkrijgen. Over de financieringswijze constateert de Ondernemingskamer dat de jaarlijkse rentelast van 40 miljoen euro zwaar op PCM drukte en de ‘behaalde winst verre oversteeg’. In verband met de overname van de aandelen in PCM nam de Holding een schuldenlast op zich van 579 miljoen euro.
PCM woordvoerder Pieter Kuijt vindt het ‘jammer’ dat er een onderzoek komt. Eerder had PCM laten weten dat het bedrijf er financieel goed voorstaat. Een onderzoek zou onnodig zijn omdat het bedrijf voldoende transparant is. De advocaat van de vakbonden (Kiem en NVJ), mr. Loe Sprengers, is niet blij dat de vermoedens van ‘ondoorzichtigheid’ bewaarheid worden. Bianca Rootsaert van de NVJ: ‘Dit is geen strijd waar een verliezer of winnaar is. Je hoeft me er niet mee te feliciteren dat er een onderzoek komt. Wel is het goed dat het er komt zodat meer duidelijkheid in de hele gang van zaken zal komen. Daar gaat het om.’

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s