OM TV en Rechtbank TV

OM TV en Rechtbank TV

Het Openbaar Ministerie (OM) start dit jaar een eigen tv-kanaal op internet. Om het publiek beter voor te lichten zal de zender interviews uitzenden over actuele zaken met eigen medewerkers, zodat een ‘evenwichtiger’ beeld wordt uitgedragen van het OM. Nu zouden de media te ‘gericht zijn op incidenten’, aldus de voorzitter van het college van procureurs-generaal Harm Brouwer in De Telegraaf.

Herman Spinhof

Onder auspiciën van het OM zal de productie van OM-TV worden uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Wanneer het tv-kanaal van het OM van start gaat, is volgens een voorlichter van het OM nog onbekend.
Tegelijkertijd maakte de Raad van de Rechtspraak bekend dat met de Universiteit van Utrecht een proef wordt gestart met live tv-uitzendingen van rechtbankzittingen in de Domstad. De Raad anticipeert hiermee op de nieuwe persrichtlijn, die naar verwachting dit jaar kracht wordt. In tegenstelling tot de huidige praktijk, zal de nieuwe persrichtlijn tv-opnamen in de rechtbank toestaan, ‘tenzij de dienstdoende rechter anders beslist’. Woordvoerder Michiel Boer van de Raad wijst er op dat het Joegoslavië-tribunaal al veel ervaring heeft opgedaan
met rechtstreekse tv-uitzendingen. ‘Door de live beelden anderhalve minuut te vertragen, kan de rechtbank de beelden monitoren en eventueel ingrijpen als de privacy van personen in het geding komt.’
De deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, Mr. Willem Bekkers, vindt het een ‘goede zaak’ dat het OM haar voorlichting verbetert. Over rechtstreekse rechtbank-uitzendingen op tv zegt hij: ‘Strafzaken zijn in beginsel openbaar, juist ter bescherming van zowel verdachten, getuigen als slachtoffers. Zij zijn gebaat met openbaarheid, zodat gecontroleerd kan worden dat er geen gekke dingen gebeuren. Wel moeten bij tv-opnamen de privacyregels in acht worden genomen.’ Over OM TV zegt hij: ‘als het gaat over lopende rechtzaken mag er geen mediatrial ontstaan, een rechtzaak in de media die zich buiten de rechtbank afspeelt.’ Bekkers, die binnenkort weer een regulier overleg heeft met het OM, heeft er vertrouwen in dat dat ook niet de opzet van OM  TV is.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s