Succesvolle Arnhemse filmregisseur op IDFA

Succesvolle Arnhemse filmregisseur op IDFA

 

ARNHEM, 22 november – Deze week draait tijdens het prestigieuze filmfestival het IDFA in Amsterdam de laatste lange documentaire film van Arjanne Laan: Zonen van de Zee/ Sons of the Sea. Een gesprek met deze succesvolle Arnhemse filmmaker.

 

Hoezo deze film over een vissersdorp?

“Ik dacht: de zee is van iedereen en de visserij is nog een van de laatste vrijplaatsen  in Europa. Een plek waar niet zoals in de landbouw alles gesaneerd is. Op zoek naar die vrijplaatsen kwam ik uit in Japan en uiteindelijk Spanje. Daar is de grootste vissersvloot in Europa. Vooral in Galicië (noord west Spanje, red.) is het grootste deel van de bevolking afhankelijk van de visserij. Veel Galicische vissers zijn vroeger in Nederland geweest om een zeewaardige vissersboot te kunnen betalen. In verschillende plaatsen hebben Galiciërs een eigen club of vereniging, zoals in Rotterdam, Arnhem en Ede. Dat maakte het idee om een documentaire te maken dubbel interessant. Het Galicisch dorpje waar ik zat, Meira, is helemaal afhankelijk van de visserij. Vrouwen vangen dicht aan de kust schelpdieren en mannen gaan de zee op voor sardientjes, krabben en zwaardvis. Om de visstand op peil te houden wordt door iedereen zelf scherp gecontroleerd dat er niet te veel gevangen wordt.”

 

En toen kwam die vreselijke ramp met die olietanker de Prestige in november 2002, waardoor de hele kust met een dikke olielaag bedekt werd, zoals in de film te zien is.

“Het hele dorp hielp om de stranden schoon te krijgen. Vissers legden een cordon met hun boten om de olie tegen te houden. Tevergeefs . De vieze dikke brei sloeg tegen de kust. Wekenlang kon er niet worden gevist. Verschillende vissers zijn die klap niet te boven gekomen. Een vervroegde sanering eigenlijk. Nog zijn de gevolgen zichtbaar. Soms komen klodders olie vrij van het gezonken schip. Er loopt nu een onderzoek naar de gezondheid van mensen die hebben mee geholpen, want de olie bleek giftig en kankerverwekkend te zijn.”

 

 

Film is ode aan mijn grootvader

“‘Zonen van de zee’ is een ode aan mijn grootvader, Reint Laan. Hij was sleepbootkapitein in Rotterdam en voorzitter van de havenvakbond. Met hem ging ik als kind altijd de zee op om grote zeeschepen binnen te loodsen.” Arjanne Laan maakte in 1991 haar eerste grote documentaire over straatkinderen in Mexico city Mama Calle. Studeerde aan de Kunstacademie Arnhem in Parijs aan de filmschool VARAN.

Filmografie zie: http://www.directorsguild.nl zoek onder: Arjanne Laan

 

 

Internationaal Filmfestival Amsterdam

ARNHEM/AMSTERDAM – De laatste lange documentaire film van Arjanne Laan is geselecteerd door het internationale documentaire festival in Amsterdam (IDFA). Sons of the Sea (Zonen van de zee) draait in het programma Dutch Highlights of the Lowlands. Op vrijdag 23 november 2007, 17:15 uur in Tuschinski 6, op woensdag 28 november 2007, 15:15 uur in Munt 13 en op zaterdag 1 december 2007, 18:30 uur in Tuschinski 6. Meer informatie: http://www.idfa.nl.

  

Het is niet de eerste keer dat een film van de bekende documentairefilmmaker Arjanne Laan voor dit prestigieuze festival geselecteerd is. In 2002 draaide er de film ´Het Geheim van de kist´. Haar eerste lange film ´Mama Calle´ kreeg de Golden Hugo Award in Chicago (1991) en de prijs van de Stad Utrecht/Nederlands Filmfestival. ‘Velo Negro’ werd onderscheiden met de Joris Ivens Prijs in Parijs en met de Internationale juryprijs op het filmfestival Ambiente-Incontri (Italië). Haar films draaiden in verschillende landen op festivals en op televisie: Chicago, Helsinki, Bombay, Cannes, Amsterdam, Mexico, Triëst (Italië) en Yamagata (Japan).

Een nieuwe, kortere film – Café Poëzie – wordt in december uitgezonden op de Limburgse tv zender L1.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s