AIVD: word je gevolgd? Vraag je dossier op

gepubliceerd in De Journalist

15 november 2007

AIVD en andere inlichtingendiensten volgen journalisten

Frénk van der Linden is niet de enige journalist die door de AIVD in de gaten wordt gehouden. Dat ook Bart Mos en Joost de Haas van De Telegraaf werden afgeluisterd, wisten we al. Ook anderen hebben er ervaring mee. Onderzoeksjournalist Jos Slats (Reporter) deed met zijn collega’s onderzoek naar de Hofstadgroep. In het strafdossier van Samir A. wordt precies beschreven hoe zij de verdachte ontmoetten. Henk van Gelder van de Gelderlander onthulde het dossier over misstanden bij de politie Gelderland Midden. Het interne veiligheidsbureau van de politie deed daarna een onderzoek naar zijn bronnen, om lekken in het corps te kunnen achterhalen. Slats roept met Van der Linden journalisten op die vermoeden gevolgd of afgeluisterd te worden om hun dossier op te vragen bij de AIVD. Ook de NVJ staat hier achter en kan zonodig steun verlenen.

AIVD: word je gevolgd?
Vraag je dossier op

Ben je zelf of de personen die je spreekt ‘target’ of ‘non-target’ voor inlichtingendiensten? Dat is de vraag die elke journalist, die met gevoelige kwesties aan de slag is, zich moet stellen. Dit brengen onderzoeksjournalisten naar voren naar aanleiding van de onthulling van Frénk van der Linden over zijn dossier bij de AIVD.

Herman Spinhof

‘Een ongeveer twintig pagina’s tellend dossier heeft de AIVD (voorheen BVD) van mij gemaakt. Dat loopt van september 1977, toen ik nog maar net een maand op de School voor de Journalistiek zat, tot 1990’, aldus Frénk van der Linden. Hij komt met zijn onthulling in een interview met minister Guusje ter Horst in Nieuwe Revu van deze week. Hij vraagt haar of de AIVD mag interveniëren in journalistieke processen? Waarop de minister zegt: ‘In het algemeen niet. Maar er kunnen situaties zijn waarbij dat toch nodig is – ter bescherming van jullie en mijn veiligheid.’
Aanleiding voor de inlichtingendienst om een dossier aan te leggen was dat Van der Linden een werkstuk schreef over de Koude Oorlog voor de School voor de Journalistiek. Hij heeft zijn dossier in 2000 opgevraagd en na maanden gekregen. Veel passages waren onleesbaar gemaakt en over de meest recente periode (1990-2000) en over nog lopende ‘gevoelige’ kwesties heeft hij niks gekregen. Volgens Van der Linden moet er een ‘mol’ van de inlichtingendienst op de redactie gezeten hebben. Hij heeft daar enkele aanwijzingen voor. In het dossier werd bijvoorbeeld gerept over een reis van Van der Linden naar een groep ‘vredesvrouwen’ in Stockholm in de jaren ‘80. ‘Die reis is niet doorgegaan en er is niks over gepubliceerd. Het was alleen besproken op de redactie’, aldus Van der Linden. Tot toe nu heeft hij zonder succes geprobeerd die ‘mol’ te achterhalen.
Onderzoeksjournalist Jos Slats (KRO Reporter) roept met Van der Linden, journalisten, die het gevoel hebben gevolgd of afgeluisterd te worden, op om hun dossier op te vragen bij de AIVD. Slats gaat dat met zijn redactie nu doen. Hij en zijn collega’s deden onderzoek naar onder meer de Hofstadgroep. In het strafdossier van Samir A. zijn Slats en een collega opgenomen. Daarin staat precies vermeld hoe zij een ontmoeting met de verdachte hebben gehad. Slats: ‘Uit bescherming van bronnen doe ik wel eens als ik een ontmoeting heb, de batterij uit mijn mobieltje om te voorkomen dat ik getraceerd word.’
Ook Henk van Gelder van de Gelderlander gebruikt om zijn bronnen te beschermen geen telefoon meer in zaken die gevoelig zijn. Hij onthulde het dossier over misstanden bij de politie Gelderland-Midden. Door het interne veiligheidsbureau van de politie is een onderzoek gedaan naar zijn bronnen, om lekken in het corps te kunnen achterhalen. Van zijn telefoongesprekken zijn printlijsten gemaakt, zo blijkt uit een uitgelekt memorandum.
De NVJ reageert ‘ontzet’ op het bericht dat Van der Linden jarenlang gevolgd is door de AIVD. ‘Wat vorig jaar in de afluisterkwestie van de beide Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas en onlangs in de GPD-affaire nog kwalijke incidenten leken, blijkt vaker voor te komen’, aldus de NVJ in een persverklaring. Om enigszins zicht te krijgen hoe breed verbreid de AIVD journalisten volgt, zouden journalisten hun dossier op moeten vragen bij de AIVD. Omdat de AIVD meer zaken (bijvoorbeeld Koude Oorlog of terrorisme) volgt dan personen, moet bij het opvragen van dossiers precies aangegeven worden om welke kwesties het gaat. De NVJ kan hierbij steun verlenen.

Vraag uw dossier op via https://www.aivd.nl/organisatie/uw-(eventuele) 

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Afdeling KJA/kennisneming
Postbus 20010
2500 EA  Den Haag

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s