Indicent of Donnergate

Incident of Donnergate

‘Laten we hopen dat dit een incident is en niet meer,’ zegt voorzitter Rutger van Santen van de Parlementaire Pers Vereniging. Hij is verbijsterd over de gluuraffaire bij het ministerie van Sociale Zaken. Voorzitter Arendo Joustra van het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt in Elsevier het bespioneren door het departement bij persbureau GPD een ‘grove inbreuk op de persvrijheid’.

Boze reacties, nadat bekend werd dat ruim een jaar lang hebben twee voorlichters van het ministerie, voormalig medewerkers van de GPD, honderden keren illegaal ingebroken in het netwerk van de GPD, de Geassocieerde Persdiensten van 17 regionale dagbladen (gezamenlijke oplage 1,7 miljoen). Zonder toestemming maakten zij gebruik van de code van een redacteur die nog bij de GPD in dienst is. De teamleider van de woordvoeders, tevens woordvoerder van de minister, liep tegen de lamp toen hij de GPD in oktober opbelde om een nog niet gepubliceerd stuk over het ontslagrecht te veranderen.

De affaire is een grove inbreuk op boze relatie tussen pers en de Haagse politiek. Van Santen noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat de beroepscode van het ‘toch eerbare beroep van voorlichters’ zo ernstig geschonden is. Bij zijn weten is dit het enige incident in de recente parlementaire geschiedenis, waarbij de overheid de pers bespioneerd heeft. De vraag is in hoeverre de top van het ministerie op de hoogte was en wellicht zelfs tot spionage heeft aangezet. Van Santen: ’Laten we hopen dat er niet meer aan de hand is.’ GPD heeft aangifte gedaan. Op grond van het door toenmalig justitieminister Donner aangescherpte artikel 138a van het wetboek van strafrecht, is het zonder toestemming indringen in computerdatabestanden strafbaar. Te vergelijken met inbraak. ‘Computervredebreuk was onder de vorige wet alleen strafbaar, als een code was gekraakt. Die eis is vervallen. Zelfs als er geen beveiliging wordt gekraakt is het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in computerbestanden door de wet verboden,’ aldus computerrechtdeskundige Mr. Jaap Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen.

De laatste jaren zijn heel wat journalisten op een voorlichterpost terecht gekomen. Er zijn genoeg voorbeelden: Job Frieszo (ex-NOS) directeur voorlichting EZ, Gerard van der Wulp (ex-baas NOS journaal) directeur Rijksvoorlichtingsdienst, Cor Groeneweg (ex-chef Radio 1) directeur voorlichting. Afgelopen zomer stapte Hans van Soest van de GPD over naar Sociale Zaken en is woordvoeder van staatssecretaris Aboutaleb. Eerder maakte zijn ega en vroegere collega Sylvia Marmelstein de zelfde stap. Andersom gebeurt ook: Frits Wester (ex-CDA persvoorlichter) nu RTL Nieuws, Kees Berghuis (ex- persvoorlichter van Zalm) nu RTL Nieuws. Algemeen secretaris Thomas Brunning van de NVJ: ‘De meeste journalisten die zijn overgestapt beseffen goed dat hun rol als voorlichter anders is. Van een controlerende rol naar een rol waarin je de betrouwbaarheid van de overheid moet dienen. Dat besef was er bij deze twee voorlichters kennelijk niet. Ook een journalist is strafbaar als hij zich aan computervredebreuk schuldig maakt, maar kan als het een maatschappelijk doel dient verder gaan bijvoorbeeld door het aan de kaak stellen van slecht beveiligde computersystemen van de overheid.’

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s