Rondje Warnsborn: kwalifiactie wereldkampioenschap cross

Rondje Warnsborn: kwalificatiecross wereldkampioenschap

 

ARNHEM – Samen met de andere Europees hardloopkampioen Arnoud Okken opent Bram Som op 31 oktober officieel het Rondje Warnsborn voor scholieren. Het is de eerste keer dat de Ronde plaats vindt. De bedoeling is dat die uitgroeit tot een kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap scholierencross in 2011. Een gesprek met de Europese kampioen op de 800 meter Bram Som, die uitlegt waarom juist deze plek gekozen is.

 

“Het is een historische plek. Mijn trainer, Honeré Hoedt trainde er al vroeger. Hij woont in Arnhem en liep vaak dat rondje Warnsborn. Ik woonde in Gendringen, trainde bij Atletico en ging twee of drie keer per week naar mijn trainer in Arnhem om daar te trainen in de bossen van Warnsborn,” vertelt Som.

 

Wat is er speciaal aan dat Rondje?

Som: “De ondergrond van het bos is zachter dan die van de baan. Daardoor is die minder blessuregevoelig, want met 28 kilometer per uur krijgen je knieën en je gewrichten behoorlijke klappen op de harde baan. Het is een rondje van 850 meter dat je niet kan afsnijden. Je moet het helemaal uitlopen. Bovendien is het glooiend. Ook met slecht weer is het goed te belopen, want plassen blijven er nauwelijks staan. Kortom een ideale plek. Per week lopen we dat (samen met Arnoud Okken, red.) twee tot drie keer per week.”

Hoe lang train je al? “Sinds mijn zevende jaar kom ik al op de atletiekbaan. Mijn vader, ook atleet, nam me altijd mee naar de baan in Gendringen, waar we woonden. Tot mijn 15de of 16de jaar heb ik allerlei onderdelen van de atletiek gedaan: hoog- en verspringen, sprinten en werpen. Een heel breed scala. Ik was daar goed in en won medailles. Daarna ben ik me op het lopen gaan specialiseren.”

Som (27) traint tegenwoordig tien keer per week. Nu even niet vanwege een herstellende operatie aan zijn achillespees. Maar normaal loopt hij twee tot drie keer het Rondje Warnsborn. Daarnaast traint hij per week twee of drie keer op de baan. Verder enkele krachttrainingen en een duurloop van ongeveer driekwartier per week. Hoe combineert hij dat met zijn werk bij de Lucht Mobiele Brigade in Schaarsbergen? “Ik heb een topsportcontract, waardoor ik veel tijd kan steken in het trainen. Natuurlijk moet ik ook daarnaast werken.” Zijn trainingsmaat Arnoud Okken (25) combineert zijn biomedische studie met hardlopen.

 

Bram Som (1980, Gendringen)

Beroep: sergeant eerste klas Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, woonplaats Arnhem. Maakt deel uit van de Defensie Topsport Selectie. Negen keer Nederlands kampioen 800 meter. Nederlands record: 1.43,45 (2006, Zürich). Dat liep hij na het behalen van het Europees kampioenschap in 2006 in Göteborg.

 

Arnoud Okken (1982, Doetinchem)

Student biomedische wetenschappen, woonplaats Arnhem. Tien keer Nederlands kampioen, waarvan 8 keer op de 800 meter en 2 keer op de 1500 meter. Europese Indoor Kampioenschap 2007 in Birmingham op de 800 meter. Nederlands jeugdrecordhouder op 800 meter: 1.45,64 (2001, Peking).

 

Rondje Warnsborn

Datum: 31 oktober.

Start om 13.30 uur voor jongeren van 10 tot 12 jaar en om 15.00 uur voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Plaats: Bos Warnsborn bij Hotel Warnsborn in Arnhem Noord.

Organisatie Ciko’66, de Atletiekunie KNAU en de gemeente Arnhem.

Vrije inschrijving of per school via http://www.jeugdsportarnhem.nl bij het blokje ‘schoolsporttoernooien en evenementen’ Rondje Warnsborn aanklikken. Bellen kan ook:  026 – 3774 961 en vraag naar Gaby Krifa.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s