Techno Pop-Art in heropend Arnhems Museum

Techno Pop-Art in Arnhems Museum

 

ARNHEM – In het geheel gerenoveerde Museum voor Moderne Kunst Arnhem aan de Utrechtseweg exposeert van 22 september tot 13 januari 2008 Juul Jacobs. Een veelzijdig ontwerper van driedimensionale, transparante objecten.

 

Juul Jacobs (1976, Nijmegen) woont en werkt op het zonovergoten Mallorca. Geheel in stijl met zijn aan dit cybertijdperk verbonden objecten, vindt het interview via het web (internet) plaats. We maken een virtuele tocht langs zijn geëxposeerde werken in het Museum.

Onvermijdelijk is de vraag of de plek waar Jacobs werkt, Nederland of Mallorca, ook invloed heeft op zijn werk? Jacobs: “Wel en niet. Een deel van mijn werk heeft niet veel met de natuur te maken. Een laboratorium hier, ziet er net zo uit als in Nederland. Maar aangezien veel van de materialen waarmee ik werk (kuststoffen als polyester, epoxy en polyurethaan, HS) lichtdoorlatend zijn, ben ik me toch meer gaan richten op het zonlicht, waar hier veel meer van is dan in Nederland.” In het museum is een dvd voorstelling te zien van een kleurrijk, transparant raamwerk gedurende verschillende momenten van de dag (‘onderzoek polywindows’, getiteld). Een onderzoek van Jocobs naar de effecten van de lichtval van schaduw en fel zonlicht op zijn raamobject.

 

Licht, transparant en driedimensionaal zijn drie opvallende overeenkomsten in de twaalf objecten, die in het Museum geëxposeerd zijn. Jacobs omschrijft zijn objecten als volgt: “Naast deze drie visuele aspecten belichten mijn objecten mijn interesse in het raakvlak waar de natuur stopt en de techniek begint. In hoe mensen omgaan met die afhankelijkheid van machines en technische snufjes, terwijl we vinden dat het onze vrijheid vergroot. Waar komen die twee uitgangspunten elkaar tegen?” Jacobs drukt zijn kunstvormen uit in objecten die populair zijn. Bijvoorbeeld in de serie van acht, burgerlijke lampenkappen: getiteld ‘familylights’ of de serie ringen in ‘Jewelution’ (een samenvoeging van jewel, juweel en revolotion). Jacobs: “Je kunt mijn werk beschouwen als Pop-Art met als enig verschil dat ik de producten niet kopieer, maar creëer. Ik haal er niets uit, maar stop er iets in.”  

 

Jacobs

Juul Jacobs (1978, Nijmegen) studeerde aan TH Delft, industrieel ontwerpen (1995-1996) en daarna aan de Hoge School voor Kunsten in Utrecht, 3d-disign (1996-2002). Sinds die tijd woont en werkt Jacobs op Mallorca. Zijn eerste expositie had hij in 1999 in Dordrecht (Galerie Intermezzo) en Amsterdam (Galerie Ra). Op zijn website is een voorproefje te vinden van zijn werk: www.juul.info, maar een gang naar het museum zelf maakt zijn werk veel aanschouwelijker.

 

POP-ART

Arnhem – Pop-art is een kunststroming uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Een als los zand aan elkaar hangende stroming, ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Een van de kenmerken was het verwerken van populaire artikelen en beelden in de kunstwerken en de collages. De collage van de Engelsman Richard Hamilton uit 1956 –  met de lange titel ‘Just What Is It That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing?’ – wordt gezien als het begin van het Pop-art tijdperk. De thema’s van de pop-art zijn veelal ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Een cynische verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao, en ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, Coca Colaflessen en andere supermarktproducten. Bekende kunstenaars uit die periode zijn Andy Warhol, Roy Lichtenstein (stripfiguren), Tom Wesselman (glossy tijdschriftomslagen) en Robert Rauschenberg (geschilderde beeldcollages).

 

Museum Moderne Kunst Arnhem heropend

ARNHEM – Het geheel gerenoveerde Museum voor Moderne Kunst Arnhem aan de Utrechtseweg heeft de deur al geopend voor de expositie van Juul Jacobs. Maar een deel van het museum is nog afgesloten. Vanaf 13 oktober is het hele museum weer toegankelijk voor iedereen met de opening van de grote tentoonstelling Het Mankes Perspectief. Het wordt de grootste tentoonstelling die ooit aan de Nederlandse meester Jan Mankes (1889-1920) is gewijd. Het oeuvre van deze jong overleden kunstenaar, die met grote liefde voor de natuur zijn objecten met een bijzondere aandacht voor detail schilderde, is te zien van 13 oktober tot 27 januari 2008. Meer informatie: http://www.janmankes.nl en http://www.mmkarnhem.nl

 

 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s