Op zoek naar de middenstip van Monnikenhuizen
ARNHEM – Voor veel Arnhemmers heeft de grond van Monnikenhuizen een belangrijke historische betekenis vanwege het oude stadion van Vitesse. Veel van de huidige bewoners vinden het jammer dat er geen enkel aandenken meer is dat doet herinneren aan die legendarische plek.
“Ze hadden wat mij betreft wel die trap mogen laten staan, waar de voetballers op het veld kwamen,” zegt Jos Nabuurs op de hoek van de Jezuïetenstraat. Het geluid van de noppen van de voetbalschoenen op die trap, kan hij zich nog goed herinneren. Met zijn vrouw woont Nabuurs ruim twee jaar in een prachtig mooi vormgegeven woning, vlak bij waar ooit het hoofdveld van Vitesse was. Nabuurs: “Het is hier altijd heerlijk rustig. Er zijn zoveel mogelijkheden, vlak bij de stad en toch buiten.” Geregeld lopen er door de wijk toeristen rond. Nieuwsgierig kijkend naar de fraaie vormgegeven woningen in combinatie met de idyllische plek. Geprezen met vele onderscheidingen voor de woning- en landschapsarchitectuur. De nieuwbouw is in 2001 in fasen opgeleverd. Ruime appartementen en eengezinswoningen van tussen de 3 en 5 ton euro’s. Sommigen met leien daken, anderen begroeid met mos en gras in natuurlijk evenwicht met de omgeving. “Niets mocht volgens de landschapsarchitect behouden blijven van het oude stadion, omdat nieuw Monnikenhuizen één ecologisch geheel moest vormen met Park Angerenstein en Klarenbeek. Dat werd ons op de eerste bewonersvergadering duidelijk gemaakt,” zegt Lucas Reijmer (49). Afkomstig van de Paasberg, woont hij er met zijn vrouw en kind (6) sinds de oplevering van zijn woning in 2001. De sociale cohesie in de wijk vormt zich langzaam. Dat gaat voornamelijk via de kinderen op school, die op de nabij gelegen Julianaschool of de Boomhut zitten. Voor kinderen is er in de wijk volop speelgelegenheid. Thomas en Julian Siekotter (beiden 7) en Ton Waijenberg (11) zitten op donderdagmiddag midden op straat voor hun woning met boekenvol Pokémon-kaarten. Een kleine ruilmarkt op de ruim aangelegde openbare ruimten in de wijk. Thomas: “we spelen vaak Pokémon. Maar ook oorlogje. Hier en in de speeltuin.” Ton: “En ook vissen kan je hier.” Hij wijst naar de vijver verderop, het bassin waarin het regenwater wordt afgevloeid. Ton en zijn vrienden vangen er stekelbaarsjes. Al van het nodige visserslatijn gespeend geeft hij met zijn handen een grootte aan van zo’n 20 centimeter. “Wel zo groot!” Uit de school klappend vertelt hij dat sommige mensen wel klagen over een kikkerplaag. “Dan hoor je ze tegen elkaar zeggen: ‘heb je weer die rot kikkers gehoord vannacht.’ Maar ik heb de kikkers nog nooit gehoord, hoor.” Aan het bassin staan twee beelden: Dulcinea’s voor de Monnik, gemaakt door de Tilburgse kunstenares Tine van de Weyer. De beeltenissen van de schone beminde van Don Quichot in de roman van Cervantes dienen hier het afwateringsysteem van de wijk. Om de paar minuten spuiten ze water in de vijver, daar waar vroeger zo ongeveer de middenstip van het hoofdveld van Vitesse moet zijn geweest.
Middenstip overleden
ARNHEM – Vitesse heeft de middenstip van het legendarische voetbalveld van Monnikenhuizen in 1998 meegenomen naar haar huidige onderkomen in Gelredome. Maar daar is de stip overleden.
“Het was op een gegeven moment een hoopje zand geworden,” vertelt Martin Esveld. Om een aandenken in Monnikenhuizen aan te brengen op de plek waar Vitesse van 1950-1998 gespeeld heeft, heeft de voormalige stadionspeaker wel oren naar. Hij biedt bij voldoende belangstelling de huidige bewoners van Monnikenhuizen een gratis rondleiding aan in het Gelredome.