journalisten verder beknot in Uruzgan

4 oktober 2007

Onduidelijkheid over embedded werken in Uruzgan

AMSTERDAM – De journalisten die onder toezicht van Defensie in Uruzgan zijn, mogen niet meer werken vanuit de gepantserde voertuigen bij de kantoren van de staf op Kamp Holland. Het terrein van de staf mogen zij alleen nog onder begeleiding betreden. Dat meldde NRC Handelsblad-redacteur Hanneke Chin-A-Fo in de krant van woensdag 3 oktober. Buiten Chin-A-Fo is ook verslaggever Arthur de Leeuw van BNR Nieuwsradio en een tv-ploeg van KRO Reporter embedded in Uruzgan aanwezig. De redactie van Reporter liet De Journalist weten dat volgens de tv-ploeg ‘de kou uit de lucht is. Zij kunnen gewoon hun werk doen.’

Herman Spinhof

Aanleiding voor de ‘verscherpte’ maatregelen van Defensie is een persbericht van BNR Nieuwsradio over een interview met Kolonel Nico Geerts in het kamp. In het persbericht wordt het woord ‘offensief’ gebruikt en daar is Defensie over gevallen, aldus hoofdredacteur Paul van Gessel van BNR Nieuwsradio in een radio-interview. De kolonel sprak met verslaggever Arthur de Leeuw in Kamp Holland letterlijk over een op handenzijnde ‘brede operatie’ in de Baluchi-valei, die al maanden bezit is van de Taliban. Volgens Van Gessel is dat ‘legertaal voor offensief. ‘Het gebeurt wel vaker dat we wollig taalgebruik in gewoon mensentaal vertalen’, aldus de hoofdredacteur in een toelichting voor de radio. Met het interview zelf was volgens de kolonel niks mis. Van Gessel: ‘Defensievoorlichters hebben het interview drie keer beluisterd.’ Er moest een fragment uit waarin Geerts de komst van de Gurka’s aankondigde, aldus Van Gessel, terwijl de volgende dag het NRC Handelsblad met dat bericht wel naar buiten kwam.

Voor het eerst zijn er tv-beelden vertoond van Nederlandse militaire in een vuurgevecht. Defensie heeft de filmbeelden vrijgegeven en de NOS heeft ze 3 oktober uitgezonden. De opnamen zijn medio augustus gemaakt door een defensiemedewerker tijdens een vuurgevecht bij Kala Kala bij de Chora-vallei. Twee militairen raakten bij die actie gewond. Defensie laat in een verklaring weten, de Nederlanders een zo compleet mogelijk beeld te willen geven over de twee aspecten van de Nederlandse missie: de wederopbouw en de strijd tegen de Taliban. Politicoloog Ko Colijn (Erasmus Universiteit) merkte daar in het Radio 1 Journaal van donderdagochtend 4 oktober over op, dat het al langer bekend was dat er ook gestreden wordt en dat die strijd toeneemt. Defensie wil, volgens Colijn, vragen vanuit de oppositie in de Tweede Kamer voor zijn: waarom er alleen beelden van de opbouw taak vertoond zijn en niet van de strijd.

De NVJ keurt de inperking van bewegingsvrijheid af. ‘Nu de situatie in Uruzgan lijkt te verslechteren, is onafhankelijke journalistiek des te belangrijker’, aldus algemeen-secretaris Thomas Bruning in een reactie. Voor journalisten die naar conflictgebieden afreizen biedt de NVJ cursussen aan. Dergelijke training is volgens Bruning ‘cruciaal’.

Defensie was donderdag 4 oktober niet voor commentaar bereikbaar.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s