Mecom doet officieel bod op Wegener

Mecom doet bod op Wegener

APELDOORN/LONDEN, 29 augustus 2007 – De Britse investeringsmaatschappij Mecom heeft op 28 augustus een formeel bod uitgebracht op de regionale krantenuitgever Wegener. In het officiële biedingsbericht staat dat de onderneming van David Montgommery in totaal 17,70 euro per aandeel in contanten biedt. In totaal biedt Mecom 794 miljoen euro voor Wegener. Aandeelhouders van Wegener kunnen ook kiezen voor een ruil in aandelen in Mecom (tegen per aandeel Wegener 14,29 aandelen Mecom), dat komt dan neer op een overnameprijs van iets meer dan 800 miljoen euro.

Herman Spinhof

De financiering van de overname valt volgens de pas aangetreden voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Wegener, Jos van Rijsingen, binnen de voorwaarden die eerder in een positief advies van de COR zijn gesteld. Rijsingen: ‘Wegener wordt met deze deal niet opgezadeld met een schuldenlast. Noch wordt de overname gefinancierd met een lening waarvan de rente hoger is dan normaal.’ De vrees voor een Apax-affaire als bij PCM, zit er bij de COR van Wegener diep in. ‘We hebben vanaf het moment dat sprake was van overname (maart dit jaar, red.) experts ingehuurd om die financiering goed te bestuderen’, aldus Rijsingen, die zelf verbonden is aan de economieredactie van een van de regionale dagbladen van Wegener, het Brabants Dagblad.
Het Financieele Dagblad meldde deze week dat Mecom een risico loopt met de overname, omdat de inkomsten van Wegener voor een groot deel afhankelijk zijn van de cyclische advertentiemarkt. De helft van de overname zou gefinancierd worden met bankleningen concludeert de krant uit het prospectus.
Volgens Rijsingen valt de verhouding schuld en rendement (EBITDA) binnen de marges: ‘die komt neer op 3 procent. Ruim binnen de marge van maximaal 4 die wij hadden gesteld’. Mecom leent 100 miljoen euro extra om eventueel cash uit te keren aan Wegener aandeelhouders die geen ruil willen met Mecom-aandelen. Die 100 miljoen komt bovenop de schulden die Wegener nog uit had staan. In totaal komt de schuld van Wegener, na overname, op zo’n 350 miljoen euro.
Of de overname consequenties zullen hebben voor de 11.000 werknemers is nog onbekend. Wel wordt een verdere samenwerking onderzocht tussen de Limburg Media Groep (LMG, o.a. het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limbuger) die al in handen is van Mecom en de Wegener-uitgaven. Daarbij kan worden gedacht aan samenwerking met de centrale redactie van Wegener in Nijmegen en samenvoegen van commerciële activiteiten.
De COR van Wegener maakt zich sterk  om samen met de COR van LMG het aantal banen te behouden. ‘Die mogen niet verder worden terug gebracht dan het huidige aantal dat al minimaal is,” aldus Rijsingen, die de toekomst wat dat betreft met vertouwen tegemoet ziet. 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s