Weeda wethouder aan eind carrière

Top Essent weg uit Arnhem

 

ARNHEM – Na Nuon, BASF en Akzo Nobel verdwijnt nu ook de top van energiemaatschappij Essent uit Arnhem na de voorgenomen fusie met Nuon.

 

Ludo van Halderen (Nuon) wond daarover in de persverklaring van 1 februari ’07 geen doekjes om: “het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming wordt gevestigd in Amsterdam.” Ook woordvoerder Marten Thijs van Essent bevestigt dit. Het lijkt een gelopen race, hoewel vanuit de provincie (grootaandeelhouder van Nuon) samen met de gemeente getracht wordt de bedrijfstop in Arnhem te houden. Voor wethouder van economische zaken Rita Weeda van Arnhem komt het fusiebericht niet als een verrassing. “Er werd al langer over gespeculeerd.” Ze is blij dat het netwerkbedrijf van de giga onderneming in Arnhem blijft. Op de vraag of ze teleurgesteld is dat na Akzo Nobel nu ook de Essent top uit Arnhem weggaat, zegt ze: “Ja. Maar vanuit de visie van beursgenoteerde multinationale bedrijven kan ik me voorstellen dat de bedrijfstop Amsterdam prefereert. Dichtbij Schiphol, aantrekkelijk voor buitenlandse zakenrelaties. Tegen deze algemene economische bewegingen kan je niet veel doen. Arnhem is en blijft voor veel bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplaats. Een cultuurrijke stad met een mooie woonomgeving en een aantrekkelijk winkelgebied. Goed bereikbaar en met mooie projecten als Arnhem Centraal en Rijnboog.” Regiomanager Alain de Haar van de Kamer van Koophandel: “we moeten onze stinkende best doen om duidelijk te maken dat Arnhem ook een ideale vestigingsplaats is voor de top van bedrijven. Het is makkelijker om ze in Arnhem te houden dan nieuwe bedrijven naar Arnhem te halen. Als je naar New York aankomt met het vliegtuig duurt het vier tot zes uur voordat je op de plek van bestemming bent. Vanuit Schiphol ben je binnen één uur in het centrum van Arnhem. Dat moeten we duidelijker profileren.” De Haar noemt nadrukkelijk ook de nabijheid van Airport Weeze (Nierderrhein). Wethouder Weeda vraagt zich af: “wat Arnhem zou kunnen doen om een klein particulier vliegveld te ondersteunen? Met Schiphol kan Weeze niet concurreren!”

 

WEEDA: de vrijwel vergeten winkeldochter uit Amsterdam

Rita Weeda (1948, Amsterdam) werd als wethouder (o.a. economische zaken) in 2006 door de PvdA naar Arnhem gehaald. Ze komt uit Amsterdam en was daar Statenlid van de provincie Noord-Holland. Daarvoor bekleedde ze zo’n vijftien jaar verschillende politieke functies in de hoofdstad: eerst raadslid en later deelraadslid en projectwethouder Museumplein voor stadsdeel Zuid.

Een door vele Amsterdammers ervaren dieptepunt uit haar stadsdeelcarrière was de herinrichting van het Museumplein dat in 1999 gereed kwam. Op dit moment (2007) wordt aan een nieuw plan gewerkt voor de herinrichting van het plein dat door toenmalig directeur van het concertgebouw Martijn Sanders gekwalificeerd “als een grote mislukking: als een weiland zonder koeien.” De jaren dat ze door de Pvd A als Statenlid was geparachuteerd verrichtte Weeda niets dat door de kranten is opgemerkt. Ze toonde zich als een vergeten winkeldochter op het Noord Hollandse pluche. Verrassend was haar benoeming tot wethouder in Arnhem. Een hoogtepunt aan het eind van het werkzame leven van deze inmiddels 60 jarige aan het pluche gebakken politieke carrièrevrouw.  

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s