Het Dorp bij Arnhem op de schop

Criminaliteit in Het Dorp toegenomen

 

Arnhem – In tegenstelling tot andere Arnhemse wijken is het aantal meldingen van criminaliteit in het zo vredig ogende Dorp toegenomen. Vooral voor buitenstaanders is dat even schrikken.

 

“Alle vormen van criminaliteit komen hier voor, net als in andere wijken in Arnhem,” legt gebiedsagent Tim Heil uit. “Het Dorp is steeds meer een afspiegeling van onze samenleving geworden. Iemand die vroeger inbrak of ander crimineel gedrag vertoonde, verleert dat niet ineens als hij met blijvend letsel hier terecht komt. Soms wordt dat zelfs door het letstel versterkt.” Ook het aantal drugsverslaafden is toegenomen, zo blijkt.

Openhartig praat Heil over de problematiek. Hij is nu drie jaar gebiedsagent. Voorheen zat hij in de binnenstad en het stationsgebied. “Het kost hier meer tijd om iemand die een strafbaar feit heeft begaan een sanctie op te leggen. Communiceren moet je vaak doen met hulp van begeleiders, anders begrijp je mensen soms niet. Uiteindelijk beoordeelt justitie de sanctie, maar ik ben daar wel meer bij betrokken dan voor gelijkbare vergrijpen in andere wijken.”

De toename van het aantal gemelde vergrijpen wijdt Heil ook aan het feit dat door politie, justitie, maar ook door verzorgings- en onderwijsinstellingen ongewenst gedrag niet meer getolereerd wordt. “Vroeger zei een rechter nog wel eens als een cliënt expres hete thee over een verzorger gooide: ‘dat hoort bij het beroep’. Tegenwoordig wordt zo’n cliënt gewoon vervolgd.”

Maar Het Dorp is ook een dorp waar de praatjes gauw de ronde doen. Heil geeft een voorbeeld: er zou iemand honden vergiftigen in de wijk. “Dat verhaal deed de ronde, nadat een hond acuut ziek was geworden. Dat groeide uit tot vijf vergiftigde honden. Maar achteraf bleek het een broodje aapverhaal.”

 

 

Het Dorp op de schop

Arnhem – Grootse plannen zijn er om heel Het Dorp af te breken en opnieuw te bouwen.  Dat gaat vanaf 2010 in fasen gebeuren, als het aan de plannenmakers ligt.

 

“Het Dorp wordt een gewone wijk met bijzondere voorzieningen,” zegt projectleider Toekomst Het Dorp, Minke Geurts. Een combinatie van 200 woningen voor mensen mét een handicap en 200 tot 400 woningen voor valide mensen. Geurts: “Een wijk met een open karakter met een centrum voor allerlei soorten diensten zoals een dokterspost en andere zorgvoorzieningen, maar ook voor winkels, een restaurant en een postkantoor.” De straten worden verkeersluw, maar wel toegankelijker dan nu. “De behoefte om tussen valide mensen te willen wonen, bleek uit een bewonersonderzoek,”aldus de projectleider. Er wonen nu 320 mensen met een lichamelijke handicap. In de loop van de tijd krijgen 120 bewoners de mogelijkheid te verhuizen naar nieuwe locaties buiten Het Dorp. De eerste 50 verhuizen al in 2008 of vlak daarna naar de aangepaste nieuwbouw aan de Römerselaan (Klarendal) en de Weissenbruchstraat (Sterrenberg).

In het nieuwe Dorp komen woningen tot drie lagen hoog, oplopend tot vier lagen langs de Amsterdamseweg. Veel groen, hofjes en pleintjes. Ter goedkeuring ligt het plan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het bestemmingsplan zal door de gemeente moeten worden aangepast. Over de hoogte van de kosten wil de projectleider zich niet uitlaten, wel over wie het zou moeten betalen. De 200 nieuwe woningen voor mensen mét handicap zouden door de overheid (met belastinggeld) betaald moeten worden en de 200 tot 400 woningen voor valide mensen door projectontwikkelaars of andere instellingen.

De reden waarom Het Dorp volgens de plannenmakers zo drastisch op de schop moet is dat de wijk niet meer zou voldoen aan deze tijd. Geurts: “Het Dorp is te gesloten. De woningen, die tien jaar geleden gerenoveerd zijn, voldoen niet aan de eisen van deze tijd. De grootste woningen hebben een oppervlakte van 55 vierkante meter, de kleinste 30 tot 35. Dat zijn woon-, slaapkamers in een. Er zijn blinde hoeken in de wijk waar weinig sociale controle is en die vaak als hangplekken dienen voor jongeren. We willen meer openheid. Daar zijn we al mee begonnen met de herinrichting van het informatiecentrum bij de hoofdingang aan de Amsterdamseweg.”

Veertig jaar oud is Het Dorp. In 1966 werd met de bouw begonnen, nadat op 26 en 27 november 1962 een nationale inzamelactie op televisie had plaats gevonden. De historische televisiemarathon gepresenteerd door Mies Bouman leverde in totaal 21 miljoen gulden op. Het idee kwam van de oud-geneesheer directeur dokter (Arie) Klapwijk. Van hem staat midden in Het Dorp een borstbeeld.

 

 

Veel gelachen en gefeest

ARNHEM – 39 jaar woont Henk Kooijman (69) in Het Dorp. “Het bevalt me hier prima. Ik wil hier niet weg.” De aan een rolstoel gekluisterde Kooijman heeft zijn vrouw, die toen verzorgster was, in Het Dorp leren kennen. Nu woont hij met haar in een geheel gerenoveerde “prachtige” woning.

Kooijman: “Er is in de loop van de tijd veel veranderd. Vroeger hier woonden alleen lichamelijk gehandicapten. Nu wonen er ook geestelijk gehandicapten en mensen die psychiatrische hulp krijgen.” Vroeger zo zegt hij werd er veel gelachen en gefeest. Niet dat hij dat nu niet meer doet. Kooijman verzorgt altijd de muziek tijdens feestjes zoals tijdens de afgelopen Zomermarkt. Radio Telemonde noemt hij zich. Kooijman is receptionist bij het activiteitencentrum De Heuvel en schildert sinds kort met een band om mijn hoofd om de kwast vast te houden. “Van mondschilderen kreeg ik pijn aan mijn kaken!” 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s