Afketsen fusie PCM en NDC/VBK geen verrassing

Afketsen fusie PCM en NDC/VBK geen verrassing

De afgeketste fusie tussen de dagbladuitgevers PCM en NDC/VBK komt niet voor iedereen als een verrassing. Al in april zette de econoom en voormalig adviseur van de Centrale Ondernemingraad van PCM, Arie van der Zwan, vraagtekens bij de voorgenomen fusie.

Herman Spinhof

Van der Zwan zei in De Journalist toen (nr. 7, 13.04.07,): ‘Uit een synergie tussen de verschillende bedrijven is zo op het eerste gezicht niet veel te halen. NDC/VBK lijkt op PCM met een hele vlag aan kleine ondernemingen.’ Hij betwijfelde of de NDC/VBK, uitgever van ondermeer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant wel de stabiele inkomstenbron kan bieden die PCM nodig heeft.
Woordvoeder Pieter Kuijt van PCM: ‘Er was alleen sprake van een onderzoek naar een fusie en daar is uitgekomen dat de combinatie vooralsnog niet die economische voordelen biedt om een fusie te rechtvaardigen.’ Op de vraag of de buitenwacht niet een beeld krijgt van PCM als een ‘zwalkende’ onderneming, zegt Kuijt: ‘Na Apax zijn we aan een heroriëntatie bezig. Daarin paste dit onderzoek. We zijn bezig met een decentralisatieproces binnen het bedrijf, zodat de verschillende moedermaatschappijen een grotere eigen verantwoordelijkheid krijgen. Of je dat zwalkend kan noemen, is de vraag. PCM is zelf sterk genoeg om op eigen kracht door te gaan, dat blijkt ook uit onze winstcijfers over afgelopen jaar.’

COR-voorzitter Wilfred Boom constateert een ‘grote mate van lauwheid’ binnen het bedrijf over de voorgenomen fusie. ‘De vraag is wat is de toegevoegde waarde van deze fusie? Het verbreden van de basis is het doel. Dat is er niet van gekomen. Ook een fusie met NDC/VBK lijkt dat niet te bieden, behalve misschien de educatieve sector van het bedrijf. Maar daar is geen hele fusie voor nodig.’

Aanjager achter de fusiebesprekingen is Theo Strengers van grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media (SDM) van PCM (88,3 % aandelenpakket). De basis ervan vindt hij in de goed op elkaar aansluitende ideologie van SDM en de grootaandeelhouder Je Maintiendrai van NDC/VBK (87% van de aandelen). In Trouw zegt Strengers te betreuren dat de fusie niet doorgaat: ‘Beide grootaandeelhouders zijn stichtingen die in de oorlog zijn ontstaan. Beide kennen ook een soortgelijke doelstelling waarbij winstmaximalisatie niet het hoogste doel is. Het is jammer dat de fusie niet doorgaat.’ Maar hij houdt de deur voor samenwerking nog wel nadrukkelijk open: ‘De activiteiten van beide bedrijven blijven mogelijkheden bieden voor samenwerking.’ Echter dat de ideële doestellingen van de aandeelhouders goed bij elkaar passen is één ding, maar of de bedrijven goed bij elkaar aansluiten is een different league, menen waarnemers van buiten de onderneming.

Zoals bekend heeft NDC vorig jaar de uitgever Veen, Bosch en Keuning overgenomen. Volgens voormalig PCM topman Theo Bouwman (in de Volkskrant, 17 maart 2007) voor ‘te veel geld’. Bouwman had deze educatieve uitgever graag aan zijn stal willen toevoegen om de ‘basis’ van PCM te verbreden, maar kreeg daar van voormalig aandeelhouder Apax niet het groene licht voor.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s