Gothics en Fantasy beurs: van mariënkolder tot latexpakjes

Van Mariënkolder tot latexpakjes

Arnhem, 28 april – Voor het eerst werd er afgelopen weekeind een Gothic en Fantasy beurs gehouden in de Arnhemse Rijnhal. Mede door het mooie weer, een matig bezochte beurs, maar wel voor herhaling vatbaar, menen bezoekers en standhouders. Want de populariteit van dergelijke markten groeit onmiskenbaar.

 

De sfeer is rustig. Mensen lopen langs de stalletjes met kleding, sieraden, zwaarden,  ridderuitrustingen en latexpakjes. Geen lange rijen. De een uitgedost in eenvoudige zwarte kledij, de ander in een volledige maliënkolder met zwaard en een ridderhelm op. “Het is een mix van gothic en fantasy. Met dat laatste heb ik niks. Ik ben gothic en kleed me altijd in het zwart. Ook naar mijn werk’, zegt Rick. In het dagelijkse leven zit hij in de automatisering, beveiliging van computersystemen. Samen met zijn vriendin Willeke (33) – gekleed in een opvallende gothic lichtbruine jurk met glimmende stof – is hij een jaar of drie een trouw bezoeker van dergelijke beurzen. Het is vooral de sfeer en de kleding dat hen trekt.

Terwijl de oer-keltische klanken van Nederlandse folkgroep Rapalje de wat kille Rijnhal vullen, maakt Xander Brevoort met speciale tangetjes maliënsieraden: halskettingen en een topje. “Het is metaal, maar het heeft de souplesse van stof,” zegt hij. Het is het materiaal dat hem fascineert. Hij maakt dit soort sieraden in zijn vrije tijd al zo’n vijf jaar, naast zijn werk als juridisch medewerker van het CWI in Rotterdam. “De fantasieën zoals in de verhalen van Tolkien (schrijver o.a. Lord of the Rings; red.) vind ik fascinerend. De trollen en tovenaars en de latere fantasie figuren die boeien me. Die sfeer trekt me aan. Ook hier op de beurs.”

 

Historisch

Fantasy en Gothic zijn twee verschillende werelden die hun wortels hebben in de geschiedenis. Fantasy grijpt terug naar de middeleeuwen van de Kelten en met name de mythische fantasie figuren in de verhalen uit die tijd. De moderne Fantasy heeft als literaire helden de Schotse schrijver George MacDonald (1824-1905) en de latere Engelse schrijver Tolkien (1892-1973; o.a. Lord of the Rings).

Gothic is te herleiden tot een ‘Duitse’ stam de Goten (Gohts). Zij waren een van de aartsvijanden van het Romeinse Rijk en werden door de Romeinen barbaren genoemd. In de late Renaissance en romantiek, rond 1800, werd op de duistere kanten van de Goten teruggrepen en gekoppeld aan het ondoorgrondelijke, vreemde en bizarre van deze ‘barbaren’. Romans van schrijvers uit de Romantiek als Boudelaire, Shelly en Verlaine worden vaak gedreven door de ondoorgrondelijke werelden van de menselijke geest. Ook in de architectuur is de gotiek een bekende stijl vanwege de spitse bogen, hoge pilaren en verticale vormen (kerken). Tenslotte is Gothic ook nog een lettertype in de boekdrukkunst, het is een letter met sierlijke krullen.

 

Fantasy

Fantasy is nu een populair genre geworden in verschillende media, kunst- en cuultuurvormen. In populariteit bereikte deze subcultuur een (voorlopig) hoogtepunt met de verfilming van de Lords of the Rings en later Harry Potter. Het is uitgegroeid tot een populaire massacultuur met stripverhalen, muziek (Keltisch), dans, computergames, (kaart-)spelen, films en tijdschriften.

 

Gothic

Eind jaren negentig werd Gothic wereldwijd populair met de post-punk muziek en het Engelse death rock genre. De eerste populaire bands in dit genre zijn Siouxsie and the Banshees, Bauhaus en The Cure. Gothic is een levenstijl geworden met verschillende substijlen: variërend van victoriaans tot dracula en van fetish tot androgyn.

 

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s