Bronbescherming onder druk

Bronbescherming onder druk

Hilversum, 3 mei – Onder de titel ‘Bronbescheming onder druk’ presenteert de NVJ vandaag – 3 mei, dag van de Persvrijheid – een verkennende reportage die bedoeld is als een opmaat naar een breder debat in journalistiek, politiek en samenleving over bronbescherming voor journalisten.

Herman Spinhof

In het rapport in opdracht van de journalistenvakbond geschreven door de journalisten Stella Braam en Astrid van Unen komen voor- en tegenstanders aan het woord als het om wetgeving gaat op dit gebied. Alle geïnterviewden zijn het er over eens dat dwangmiddelen tegen journalisten, zoals inbeslagname van (beeld-)materiaal en gijzeling zeer terughoudend mogen worden ingezet. De vijf journalisten die zijn geïnterviewd zijn allen door Justitie in het verleden in min of meerdere mate gedwongen geweest hun materiaal of bronnen vrij te geven: Robert Bas (NOS Journaal), Bart Mos (Telegraaf), Gert Bielderman (hoofdredacteur Omroep Brabant, Koen Voskuil (voorheen Sp!ts, nu Nieuwe Revu) en John van den Heuvel (Telegraaf). Naast deze journalisten, allen voorstander zijn van een wettelijke regeling, komen ook andere betrokkenen aan het woord als Harm Brouwer (voorzitter college procureurs-generaal OM), professor Gerard Schuijt en advocaat, specialist mediarecht Bas Le Poole.

Vraag is of wetgeving ‘journalisten’ meer bescherming biedt. In België bestaat sinds 7 mei 2005 een wet op de bronbescherming. Maar dat heeft de Brugse onderzoeksrechter er niet van weerhouden om journalist Douglas de Coninck onlangs (13 maart 2007) in verdenking te stellen van ‘bendevorming’ en ‘vernieling’ van een standbeeld van koning Boudwijn. De rechterlijke verdenking kwam vlak nadat de journalist geweigerd had zijn informatiebronnen bekend te maken. In Duitsland nam de roep om een versterking van de ‘quellenschutz’ toe, na de ‘Cicero-affaire’. Bij journalist Bruno Schirra van het maandblad Cicero werd in 2005 een inval gedaan, nadat hij uitvoerig in een artikel over een Jordaanse terrorist had geciteerd uit geheime stukken van de Bundeskriminaalamt.

Download het gehele rapport http://www.persvrijheid.nl
Klik hier voor meer informatie over Duitsland Cicero
Klik hier voor Belgie – De Coninck

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s