TV programma’s TIEN naar RTL

 

TV programma’s Tien naar RTL

De televisiezender Tien van John de Mol gaat zo goed als zeker over in RTL Nederland. Dit melden verschillende bronnen in en rond de beide bedrijven. Het Algemeen Dagblad had afgelopen woensdag de primeur, nadat vorige week al geruchten hierover de ronde deden. Tien verdwijnt als zender. De meest populaire programma’s waaronder de samenvattingen van het eredivisie voetbal gaan over naar RTL 4. De Mols’ Cyrte Investements BV zou in ruil een aandeel van tussen 25 en 30 procent krijgen in RTL Nederland. RTL treft voorbereidingen voor de lancering van een vierde zender naast RTL 4, RTL5 en RTL7.

 

De Mols’ populaire radiozender Radio 538 zal als zelfstandige zender onder het RTL Nederland vaandel verder gaan. Over Radio 10 Gold en Juize.fm en de buitenlandse zenders van Talpa Radio wordt door de bronnen niet gerept, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid ook door RTL of het moederbedrijf Bertelsmann worden overgenomen.

 

Met Radio 538 krijgt RTL Nederland in een klap een aandeel van 15 procent op de Nederlandse radiomarkt. Op de televisiemarkt heeft RTL een aandeel van rondom de 25 procent. Dat is samen ruim onder de norm van negentig procent marktaandeel van de nieuwe mededingingswet, waarmee de Tweede kamer onlangs akkoord is gegaan. In de nieuwe wet worden drie gebruikersmarkten onderscheiden: dagbladen, televisie en radio. Als een bedrijf op één van deze drie markten actief is mag het gebruikersaandeel niet meer dan 35% bedragen. Als je op meer dan één actief bent is de toegestane maximale norm 90%. Tijdens de behandeling was er in de Tweede kamer verwarring ontstaan, omtrent het gezamenlijke marktaandeel dat dagbladuitgever PCM samen met de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC/VBK) zou halen. Volgens de CDA afgevaardigde Joop Atsma zou dat boven de veertig procent uitkomen. Minister Plasterk repliceerde met: ‘indien dat zo is, dan is een fusie inderdaad niet mogelijk’. Maar volgens de berekening van het Commissariaat voor de Media en zoals ook al in het Mediaconcentratie Rapport 2005 gemeld is, zijn de cijfers waarop Atsma zich baseerde onjuist. Beide bedrijven zouden gezamenlijk op een gebruikersaandeel van 31,5% uitkomen, waardoor de weg vrij is voor een fusie tussen de beiden krantenbedrijven.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s