PCM: Aan de Stegge gaat, De Roos komt

Nieuws

05-04-2007             terug naar voorpagina

PCM: Aan de Stegge gaat,
Roos praat


PCM-topman Ton aan de Stegge vertrekt vandaag, donderdag 5 april, per direct. Dat heeft PCM in een persbericht aangekondigd. Financieel topman Bert Groenewegen neemt voorlopig Aan de Stegges taken over. De goedkeuring van het jaarverslag 2006 van de uitgever van ondermeer Trouw, NRC en Volkskrant was volgens ingewijden de laatste handeling van de bestuursvoorzitter.

Herman Spinhof

Naast Aan de Stegge verliest PCM ook twee van de drie commissarissen voorzitter Erik van de Merwe en Annemieke Roobeek. Theo Strengers, die als commissaris de grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media vertegenwoordigt, blijft aan, evenals uiteraard de financieel topman van de Raad van Bestuur, Bert Groenewegen. De Raad van Commissarissen zegt Aan de Stegge’s besluit te betreuren, maar te respecteren.

Echter, in een interview, afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad, kondigde Theo Strengers het vertrek van Aan de Stegge al aan. ‘Ik heb me vorig jaar met hand en tand tegen zijn benoeming verzet. Zo’n geldman moeten we niet hebben, dacht ik.’ Strengers bevestigt in het interview ook de op handen zijnde fusie tussen PCM en de Noordelijke Dagblad Combinatie, uitgever van Dagblad van het Noorden. Strengers: ‘Het is de bedoeling om Ton aan de Stegge over een maand of zes te vervangen door de bestuursvoorzitter van de (nieuwe, red.) combinatie Jan de Roos.’

Jan de Roos bevestigt dat er gesprekken plaatsvinden tussen de beide bedrijven. Maar hij acht het nog te vroeg om te zeggen dat de fusie over zes maanden al rond zou zijn. De Roos: ‘Ik ben er positief over en ben blij dat Theo Strengers er zo over denkt, zullen we maar zeggen.’ De Roos heeft al eerder gezegd dat de beide bedrijven goed bij elkaar passen. Zowel als uitgever van dagbladen, boeken, tijdschriften als wat de educatieve takken betreft. NDC kocht eind 2004 de grootste algemene boekenuitgever Veen Bosch & Keuning Uitgevers. In 2005 maakte NDC/VBK bij een omzet van bijna 300 miljoen euro een netto winst van ruim 5 miljoen.

PCM is bijna twee keer zo groot en maakte in 2005 een ruim dubbel zo grote omzet van 653 miljoen euro. Zoals bekend is PCM nu in handen van drie ideële stichtingen. De grootste is SDM met een aandeel van 88,3%. Stichting de Volkskrant bezit 8,9 % van de aandelen en Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers 2,8%. Van NDC/VBK is de ideële stichting Je Maintiendrai de grootaandeelhouder, naast Heidehuis (de investeringsmaatschappij van de gebroeders Hazewinkel) en de Friesland Bank.
 

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s