“De meisjes hebben er recht op”

Raamprostitutie terug in Arnhem

 

Arnhem, 4 april 2006 – Er komt weer een rosse buurt in Arnhem. Op het industrieterrein aan de Westervoorstedijk. Wat denkt een van de grootste raamexploitanten van weleer ervan: Rudy Kousbroek.

 

Het lijkt er nu echt van te komen. Wanneer denkt u dat de nieuwe rosse buurt klaar is?

“Ik ben er positief over. De politiek heeft zich uitgesproken en de gemeente heeft zoals dat heet een stappenplan gemaakt. Ze zijn er zelf ook volop mee bezig. Er is geen weg terug. Volgens het stappenplan, dat na veel overleg tot stand is gekomen, zouden we in september met de bouw kunnen beginnen. Dus eind dit jaar moeten we erin kunnen zitten.”

 

Hoe komt het er uit te zien?

“Het wordt een soort verzamelgebouw, ontworpen door een architect. Een soort winkelpassage met 120 ramen. Er is ook ruimte voor nevenactiviteiten, zoals een bioscoop, een sekswinkel en een restaurant waar je wat kan eten. De meisjes moeten er ook hun spullen kunnen kopen zeg maar condooms tot alle andere attributen die ze voor hun werk nodig hebben. Misschien ook een kapper en stylist. Het moet wel gezellig worden en een eigen sfeer krijgen, want daar aan de Westervoortsedijk zijn er natuurlijk helemaal niet van dat soort voorzieningen. Maar ik ben creatief genoeg om er iets van te maken.”

 

Heeft u nog contact met de vrouwen die daar gaan werken?

“Toen we uit het Spijkerkwartier gingen, zaten we met acht exploitanten. Bij mij waren nog 25 meisjes werkzaam. Die zitten nu voor een deel in Nijmegen of Deventer. Sommigen zelfs in Den Haag en Amsterdam. Ik heb regelmatig contact met ze. Ze willen graag weer in Arnhem aan de slag.”

 

Beleeft u wel lol aan uw werk?

“ Tja die lol was er wel vanaf gegaan toen we het Spijkerkwartier uit moesten. Ik ben er al 25 jaar mee bezig. Maar nu zie ik het weer als een uitdaging om er wat van te maken. De meisjes hebben er toch recht op. En Arnhem kan niet zonder. Als sinds de 17-de eeuw is hier prostitutie. Toen liep er het hoerenpad, daar waar Klarendal nu ligt, richting de molen. Dus je kan wel zeggen dat het bij Arnhem hoort.”

 

 

De Belofte

Ruim een jaar geleden om precies te zijn op 6 januari 2006 ging de legendarische rosse wijk in het Spijkerkwartier op slot. Vanaf dat moment moesten de ‘meisjes’ en de klanten hun heil elders zoeken: in Nijmegen en Deventer. Sommigen zelfs verder in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar zo werd toen door de gemeente beloofd: er komt een rosse buurt terug op het oude Billiton terrein aan de Westervoortsedijk. Die belofte aan ‘de meisjes’, de exploitanten en de klanten lijkt nu daadwerkelijk gerealiseerd te worden.

 

 

 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

3 reacties op “De meisjes hebben er recht op”

 1. martin zegt:

  Geluukig of eindelijk het is maar net hoe je wilt stellen, toen ik als jochie van
  12 op school zat in arnhem, liepen we naar velperpoort altijd door de rosse buurt
  en ik kan u vertellen dat dit een geweldige ervaring was, je had toen nog de steegjes
  als de 1ste en 2de wijkstraat en dat was een genot om te lopen, maar sinds het weg jagen
  van de vrouwen werd het al snel minder, en verdween een groot deel van  de vrouwen
   in de illegaliteit, en dat is na mij mening nog steeds zo, men is het anders gaan doen
  met het gemakt van internet er bij, nog steds blijf ik zeggen dat het spijker kwatier
  niet op slot had gehoeven en dat er misschien van 2 kanten water bij de wijn had moeten.
  wat men zat daar toch in een mooie hoek en misschien had het daar verder uitgebouwd
  had kunnen worden, mooie straatjes er vanmaken met een leuke inrichting had al een heel ander aanzien gegeven, maar de gemeete wil koste nog koste besparen om het daar voorgoed te laten verdwijnen !!
  IK vind het nog steeds jammer en nu moet men naar het industrie terrein, op de fiets of auto en openbaar vervoer,wie zal het zeggen, zelf denk ik dat je daar veel meer actieviteiten krijgt die het dag licht niet kunnen zien, OA drugs en alcohol problemen en overlast van mensen die er niks te zoeken hebben maar toch hun vertier komen halen en wat zijn de tijden dat en open is het is namekijk een 24 uurs service s dus zou het ook 24 uur per dag open moeten zijn, ik vind dat er op een hoop punten goed gelet moeten worden alvorens  dit nieuwe project te gaan starten, maar ik wens een ieder heel veel plezier en ik hoop natuurlijk dat de meiden weer terug komen en dat het er et zo gezellig gaat worden als in de spijker( let vooral op de sfeerverlichting, dat is belangrijk )
  groetjes van een schooljongen die klant werd en graag nog is terug wil komen !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s