PCM zoekt parter

PCM zoekt partner

 

Amsterdam – 27 jaruari 2007. Stichting Democratie en Media zoekt – na de overname van de APAX-aandelen momenteel de hoofdaandeelhouder van PCM –  “liefst een Nederlandstalige partner” om een strategische alliantie mee aan te gaan. Een besluit hierover zal naar verwachting voor de zomer worden genomen, zegt secretaris Aad Stoop van SDM. Wie is nog ongewis, maar de Noordelijke dagbladcombinatie NDC/VBK wordt steeds vaker als mogelijke partner genoemd.

 

Een bundeling van PCM met NDC/VBK vindt directeur Jan de Roos van NDC/VKB “een interessante gedachte.” PCM en de uitgever van o.a. de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden vullen elkaar volgens De Roos goed aan: “bovendien past onze ideële stichting (hoofdaandeelhouder Je Maintiendrai, red.) goed bij die van PCM.” De Roos wil in dit stadium echter bevestigen noch ontkennen of er ook daadwerkelijk gesprekken plaats vinden met SDM. Op zijn beurt zegt Aad Stoop het een prettige gedachte te vinden dat De Roos er zo over denkt. Nadrukkelijk zegt Stoop op zoek te zijn naar liefst een Nederlandstalige partner, daar hoort eventueel ook de Vlaamse Persgroep bij (o.a. Het Parool en De Morgen). Of een eventuele fusie tussen NDC/VBK en PCM in strijd is met de Mededingswet en of er voldoende ruimte blijft voor concurrentie zal de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa beoordelen. Bij krantenfusies wordt 33,5% marktaandeel doorgaans als norm gehanteerd. Als beide uitgevers samengaan dan komt het nieuwe bedrijf uit op een marktaandeel in krantenland van 29,9%. Dat is nog wel boven de huidige norm die in de cross-ownership beperkende maatregel in de Mediawet genoemd wordt (artikel 71b). Daarin staat dat een dagbladonderneming met meer dan 25% aandeel op de dagbladenmarkt, niet meer dan eenderde aandeel in een commerciële omroep mag bezitten.  Echter deze beperkende maatregel wacht al enige jaren op verruiming, maar door de val van het vorige kabinet is deze kwestie op de lange baan geschoven.

 

Met de overdracht van de Apax-aandelen aan SDM bezit deze ideële stichting 88,3% van PCM. De andere aandeelhouders zijn Stichting de Volkskrant (8,9%) en de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers (2,8%). De stichtingen houden door de transacties met Apax een kleine 90 miljoen euro over. Dat komt mede door de kunstmatige opwaardering van de uitgeefrechten van PCM, waardoor de waarde steeg van 646 miljoen (2005, toen Apax binnen kwam) naar 900 miljoen euro. De drie leden van de Raad van Bestuur met de bijna dertig topmanagers houden aan de transactie in totaal 8 miljoen euro over vanwege de uitbetaling van de zogenoemde managementparticipatie. SDM, die deze regeling heeft moeten overnemen, zou daar graag een einde aan willen maken. Hoe dat in de toekomst geregeld wordt, is een van de onderwerpen van gesprek met de toekomstige partner.  

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s