Hoge winstcijfers na afslanking uitgevers

Hoge winstcijfers uitgevers na afslanking

Swartjes CEO Telegraaf: ´Familiecultuur verdwijnt voor innovatieve zakelijk cultuur´

 

Mooie winstcijfers maakten de uitgevers Reed Elsevier, Wolters Kluwer, Wegener en de Telegraaf Media Groep over het afgelopen jaar. De beide dagbladuitgevers verbeterden hun cijfers over 2006 mede dankzij afslanking – TMG schrapte 500 arbeidsplaatsen en Wegener bij de dagbladen ruim 300 – én verkoop van onderdelen. Reed Elsevier en Wolters Kluwer willen van de schoolboekensector af (Elsevier van Harcourt en Wolters van Wolters-Noordhoff van o.a. de Bosatlas).

 

De educatieve uitgeefsector vraagt de komende tijd om nieuwe investeringen op het gebied van interactieve internetactiviteiten en e-learning. Nu deze sectoren nog winstgevend zijn is het zaak ze bijtijds van de hand te doen, tenminste als het niet tot de hoofdactiviteit hoort zoals het geval is bij Reed Elsevier (16,5% van de totale omzet) en Wolters Kluwer (9%). De onderwijsdivisie van Wolters Kluwer zou volgens nog onbevestigde berichten in onder andere Financial Times overgenomen worden door de Britse investeringsmaatschappij Bridgepoint Capital voor naar schatting € 600 miljoen. Vorig jaar maakte dit onderdeel (o.a. Wolters-Noordhoff) waar bijna 1400 mensen werken, een omzet van € 316 miljoen. Verwacht wordt dat Wolters Kluwer binnenkort ook de uitgeverij Nassau (ondermeer Schuttevaer) zal verkopen, omdat deze niet tot de kerntaken behoort. Het uitgeefconcern van voornamelijk juridische, wetenschappelijke, medische en financiële informatie zag de totale omzet in 2006 met 9% stijgen tot € 3,69 miljard en de nettowinst nam met ruim 18% toe tot € 387 miljoen.

Bij Reed Elsevier steeg de omzet 5% tot € 7,93 miljard en de winst steeg naar € 1,47 miljard. De winstverwachting voor het lopende jaar zijn gunstig, de uitgever prognosticeert zelf een winstgroei van ‘minimaal 10%’.

 

Dagbladuitgever Wegener is voorzichtiger met zijn prognoses met name vanwege de blijvende ‘onzekerheid’ op de advertentiemarkt. De (relatief kleine) dagbladuitgever haalde in 2006 een omzet van € 744,7 miljoen. Een daling vergeleken met 2005 (omzet toen € 762,6 miljoen). In die omzetcijfers zitten nog activiteiten die in 2007 officieel beëindigd zijn: Wegener DM, de tijdschriften en Wegener Fieldmarketing. De omzet van de voortgezette activiteiten steeg echter naar € 668,1 miljoen (1,9% meer dan in 2005). Per aandeel steeg de winst van het beursgenoteerde bedrijf spectaculair met bijna 40%. Vlak na de presentatie van de jaarcijfers, kondigde de Britse mediatycoon Mecom aan het aandelenpakket (23,9%) van de TMG in Wegener over te nemen.

TMG  behaalde in 2006 een nettowinst van € 49,6 miljoen tegenover € 65,4 miljoen in 2005. De omzet steeg daarentegen met 6,5% tot € 784,5 miljoen. Ook bij TMG zijn de resultaten lastig te vergeleken omdat onderdelen werden afgesloten (o.a. de twee Limburgse dagbladen aan Mecom) en belangen in andere bedrijven werden verworven o.a. in Sky Radio (30%), SBS S.a.r.l. (20%) en Keesing (o.a. puzzelbladen). Om te kunnen overleven in de mediamarkt moet de ´informele familiecultuur´ in het bedrijf plaats maken voor een ´innovatieve zakelijke cultuur´, aldus bestuursvoorzitter Ad Swartjes. De focus ligt bij het uitbreiden van internet en multimedia-activiteiten zoals de samenwerking met Tele2 en Telesport. Het nog langer uitblijven van de verruiming van de crossmedia paragraaf in de mediawet kan roet in het eten gooien van strategische overnames in andere media of het vergroten van belangen in SBS of Sky. TMG kijkt daarom ook rond in het buitenland: in Zweden en de Oekraïne, waar inmiddels al een lokale versie van Sp!ts wordt verspreid.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s