Cyberpesten vaker voor dan gedacht
-
Eén op de vier kinderen gepest op internet
-
grover taalgebruik op internet dan op straat
Van elke tien kinderen worden vier gepest via internet. Dat kan soms heel ver gaan tot doodsbedreigingen toe. Meestal zijn het klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes onderling. Hoever gaan kinderen en wat kan je doen tegen cyberpesten?
“Kinderen die op internet gepest worden, worden dat meestal ook op school en op straat,” zegt directeur Bamber Delver van de Stichting de Kinderconsument. “Het kost ouders moeite om te begrijpen dat hun kind gepest kan worden of zélf andere kinderen pest. Ook scholen beginnen te begrijpen dat cyberpesten weliswaar vaak thuis achter de computer gebeurd, maar dat het op het schoolplein en in de klas gewoon doorgaat.” Een voorbeeld. Een meisje van 11 jaar krijgt een dreigmail van een vriendin waarin staat: “je hebt de vriend van mijn vriendin ingepikt. Stomme k… . Pas maar op ik wacht je buiten op bij school. Dan maak ik je een kopje kleiner.”
Is het taalgebruik in msn-berichten grover dan in spreektaal?
“Ja, inderdaad. Kinderen beseffen niet dat wat ze in een msn-berichtje schrijven bij de ander hard kan aankomen. Ze denken dat het virtueel, dus niet echt is. Als zich dat doorzet, is het effect vaak dat het grove taalgebruik van internet ook op het schoolplein gebruikt wordt. Een soort spiraal van grof woordgebruik waardoor de dreiging steeds groter wordt.”
Wat kan je er aan doen?
“Probeer je te verdiepen in je kind en het internetgebruik. In het voorbeeld van het meisje zijn de ouders naar school gegaan. De juf heeft in de klas erover gepraat, waardoor het pesten minder is geworden. Maar neem zo’n stap altijd in overleg met je kind. Zeg niet: dat los ik wel vóór je op. Daar leert een kind niks van en kan het pesten vaak van kwaad tot erger worden.”
Voorlichtingsavond
Donderdag 15 maart om 20.00 uur in de basisschool Het Klinket is er een voorlichtingsbijeenkomst over cyberpesten en andere uitwassen op internet. Entree is gratis. Adres: Mr. J.M. de Kempenaersingel 4/A, 6836 MH Arnhem. Graag aanmelden via de school of per mail bij de organisator De Kinderconsument: veiliginternet@kinderconsument.nl. Meer informatie: http://www.kinderconsument.nl (lespakketten weerbaarheid) en http://www.mijnkindonline.nl.