Engel van Soweto gijzelt journalist

27 februari 2007
gepubliceerd in De Journalist nieuwsbrief o6

Engel van Soweto gijzelt journalist

Het hoofd van het meisjesinternaat in het Zuid-Afrikaanse Soweto, bijgenaamd ‘Engel van Soweto’, is opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze voor de rechtbank in elkaar was gestort. Ze was beschuldigd van kidnapping en gebruik van geweld tegen een journalist. Dit melden Mail & Guardian en andere media uit Zuid Afrika. Haar internaat kreeg wereldwijde bekendheid door de support van mensen als de Clintons en Oprah Winfrey.  

Herman Spinhof

Het schoolhoofd, mevrouw Jackie Maarohanye, hield vorig weekeind samen met een groep studenten en ouders de Zuid-Afrikaanse journalist Vusi Ndlovu en diens chauffeur zes uur in gijzeling. Bij de actie om de journalist te ontzetten arresteerde de politie 72 mensen, die een cordon rond het schoolgebouw hadden gevormd. De gearresteerden moeten zich voor de rechter verantwoorden omdat ze stenen en knuppels gooiden naar de politie. De ‘Engel van Soweto’ was al eerder beschuldigd van fraude met donorgeld. De gekidnapte journalist deed daar onderzoek naar. Vorig jaar was het schoolhoofd gearresteerd voor openlijk geweld bij een protestactie tegen de politie. Deze zou gefaald hebben bij het oplossen van een zaak waarbij een pupil om het leven kwam bij een brand, waarvan gesuggereerd werd dat deze was aangestoken met een brandbom.
De Zuid-Afrikaanse journalistenbond (SANEF) veroordeelt de kidnapping van Ndlovu en diens chauffeur ten zeerste en ondersteunt hen in hun aanklacht. In een verklaring spreekt de bond van een van de meest ‘onbeschaamde, geweldadige acties tegen journalisten in het post-apartheid tijdperk’. Volgens de journalist, Ndlovu, werd hij nadat hij zich volgens afspraak gemeld had op de school voor een gesprek met het schoolhoofd, direct gevangen gezet en geslagen door studenten en Maahoranye zelf.

Met dank aan Elvira van Noort
Zie ook Mail & Guardian

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s